Přes pěší přechod u Milotína by mohlo jezdit až patnáct set aut denně

Cheb - Přes turistický přechod mezi bavorským Neualbenreuthem a českou Mýtinou na Chebsku mají jezdit auta. V polovině února se na tom dohodl karlovarský hejtman se svým bavorským protějškem. To se nelíbí řadě místních občanů, kterých se stavba silnice nepříjemně dotkne.

Přechod na stezce používají většinou turisté a lidé z blízkých bavorských vesnic, kteří si rádi zajdou do české hospody na levnější pivo anebo na oběd. S nápadem upravit ho také pro auta přišla německá strana. Turisté z Bavorska by si tak mohli zkrátit cestu za rekreací u přehrady Jesenice.

Kolem unikátního skanzenu Doubrava, tiché vesničky Lipová a chatových osad Stebnice, Kozlů a dalších, by podle předběžných studií mohlo projet až patnáct set aut denně. Místní obyvatelé se obávají toho, že i řidiči kamionů si přes nový přechod budou chtít zkrátit cestu do Mariánských lázní a upozorňují na to, že pouhých deset kilometrů od obce Lipová je hraniční přechod Svatý kříž, a tak další přechod není potřeba.  

I tak chtějí zastupitelé svůj projekt zrealizovat a uvažují o dvou možnostech. Podle té první by se měly zpevnit a rozšíří původní silnice, které povedou přes přilehlé obce, druhá možnost počítá s tím, že se vybuduje obchvat.

To že by místním jezdila pod okny auta, není jediný problém, který jim může znepříjemnit život. Starosta Lipové Petr Klír (NEZ) se obává vedlejších negativních jevů, které by zbudování přechodu provázely: „Usídlit by se tu mohly pouliční prostitutky a stánky asijských obchodníků.“ Klír tedy na tento pátek sezval občany Lipové na první veřejné shromáždění, kde se bude hovořit o hraničním přechodu pro auta a kde bude k dispozici petice proti jeho zbudování.