Pětiletý řidič naboural v noci do dvou aut a do domu

Mimoň (Českolipsko) - Pětiletý chlapec havaroval v noci na středu v Mimoni na Českolipsku. Naboural s autem svých rodičů do dvou jiných vozidel a do domu. S vozem ujel téměř 500 metrů. Vyvázl bez zranění. Kromě jiného měl velké štěstí, že nárazy byly slabé a nevymrštil se proti němu airbag, uvedla policejní mluvčí Ivana Baláková.

„Chlapec sebral rodičům klíčky od zapalování. Auto nastartoval a z Nové ulice s ním vyjel zhruba v 1:45. Nejdříve vrazil do Fordu Focus a pak do Škody Felicia. Do domu naboural, když odbočoval do Pražské ulice,“ dodala Baláková. Při haváriích napáchal předškolák škodu bezmála 100.000 korun.

Chlapec řídil vůz v pyžamu. Po poslední nehodě z auta utekl a schoval se v parku. Tam ho objevili policisté. Sérii havárií již vyšetřovali, netušili ale vůbec, kdo je zavinil. Pomohla jim svědkyně, která dítě v noci za volantem viděla. „Obrátili jsme se na sociální pracovníky, aby zjistili, jak je možné, že rodiče o odchodu chlapečka do noci nevěděli a že v pěti letech uměl jezdit autem,“ uvedla Baláková.

V Mimoni se stala v posledním půlroce již druhá kuriózní havárie. V říjnu tam devatenáctiměsíční dítě nastartovalo Ford Escort a vůz narazil do zdi nedalekého domu. Batole i jeho matka na sedadle spolujezdce vyvázli bez zranění. Dítě způsobilo škodu 25.000 korun. Ford zaparkoval na Mírovém náměstí otec. Odešel do banky, klíček ale nechal v zapalování, aby ve voze mohlo hrát autorádio.

Loni v prosinci havaroval na Českolipsku s Opelem Vectra čtrnáctiletý řidič. Při nehodě utrpěl jeho stejně starý spolujezdce lehčí zranění. Silný vůz chlapec sebral rodičům bez dovolení, neudržel ho na rovné silnici, sjel do příkopu a narazil do sloupu elektrického vedení. „Nehoda se odehrála odpoledne na vozovce z Brniště do Novin pod Ralskem, škoda na automobilu dosáhla 60 000 korun,“ dodala Baláková.