Vyznamenání Mašínů ostře odsoudili komunisté

Praha - Premiér Mirek Topolánek dnes udělil bratrům Mašínům čestnou plaketu a splnil si tak svůj dávný sen. Jeho rozhodnutí ale vyvolalo řadu rozporuplných reakcí. Někteří s kontroverzním činem souhlasí a podporují ho, jiní mluví o vraždě a trestném činu. Topolánek je první, kdo v České republice bratry Mašíny veřejně ocenil. Už několikrát byli navrženi na různé státní ceny, nikdy je ale nedostali. Podle ředitele tiskového odboru prezidenta ČR Petra Hájka jde o výsostné rozhodnutí pana premiéra, které prezident respektuje.

Předseda KSČM Vojtěch Filip záměr premiéra Topolánka jednoznačně odsoudil. Mašínové jsou podle něj vrazi, premiér vyznamenáním přispívá k vyvolávání nenávisti vůči komunistům a podrývá legitimitu své vlády. „Vrah nemá být oceněn, vrah je vrahem a vrahem zůstane. Zásadně nesouhlasím, aby byli oceňováni lidé, kteří nemohou vstoupit na území Spolkové republiky Německo, protože by byli okamžitě zatčeni a postaveni před soud,“ prohlásil Filip. 

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová s udělením ocenění souhlasí. „Když jsem viděla mladé komunisty, jak vyzývají, abychom se vrátili k tomuto režimu, tak si myslím, že udělení medaile má svůj kladný význam,“ řekla České televizi v souvislosti s výročím únorových událostí.

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček má na věc opačný pohled. „Podle mého osobního názoru to v pořádku není. Tito pánové si ocenění nezaslouží,“ řekl ČT.

Podle předsedkyně poslaneckého klubu Strany zelených Kateřiny Jacques jde o individuální rozhodnutí předsedy vlády, který na to má právo. „Je to v pořádku. Myslím, že je zde velká část veřejnosti, která smýšlí podobně jako pan premiér. Určitě je zde ale i velká část lidí, která násilné prostředky vnímá jako kontroverzní nebo dokonce nepřijatelné,“ řekla ČT Jacques.   

Pro Konfederaci politických vězňů je Mašínovo ocenění dobrá zpráva. „Vyznamenání si zaslouží. Byl to člen třetího odboje, který se postavil proti totalitě. Většina národa je možná proti tomu, ale mnohdy tím zastírají svou špatnou minulost,“ řekl předseda politické komise Konfederace politických vězňů Leoš Žídek.  

Kvůli medaili už čelí Topolánek trestnímu oznámení, které dnes berounskému okresnímu státnímu zastupitelství podal Jaroslav Brehovský. Topolánek se podle něj oceněním Mašínů dopouští trestného činu. „Myslím si, že schvalovat vraždu a loupežné přepadení není správné,“ potvrdil své rozhodnutí Brehovský.
 
Vojenský historik Eduard Stehlík České televizi připomněl, že při hodnocení činu bratří Mašínů je potřeba brát v úvahu, z jaké rodiny pocházeli. Jejich otec byl vlastenec a vychovával své děti k lásce k vlasti a k boji proti zlu a totalitě. Poté, co po roce 1948 nastal nový totalitní režim, bratři se domnívali, že jde o podobnou situaci jako za druhé světové války, a proto se rozhodli proti režimu bojovat se zbraní v ruce. „Po zvážení tehdejší situace v Československu považuji jejich činnost za legitimní,“ uvedl Stehlík.

Vyznamenání Mašínů příjemně překvapilo i historika z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR Jiřího Pernese. Domnívá se, že česká společnost si dovede užívat všech výhod svobody a demokracie, ale není ochotna uznat, že pro její obranu je potřeba něco udělat, že se za ni musí bojovat. Premiérova medaile je podle Pernese v podstatě jen východiskem z nouze. „Kolikrát už byly učiněny pokusy o státní vyznamenání a nedošlo k tomu," dodal.

Vydáno pod