Nečas chce změnou zákona přidat důchodcům

Praha - Vyšší než odhadovaná inflace donutila ministerstvo práce a sociálních věcí k návrhu novely zákona o důchodovém pojištění. Od srpna by přinesla zvýšení všech druhů penzí v průměru o 465 korun.

Podle zákona o důchodovém pojištění má vláda právo mimořádně valorizovat důchody v případě, že index spotřebitelských cen vzroste o více než 10 procent. Jinak lze valorizovat pouze k 1. lednu. Současný návrh je tedy obejitím zákona za účelem uspokojit vysokými cenami postižené důchodce. 
 
„Impulzem byl vyšší růst cen, než který předpokládal odhad na úrovni 3,5 procent. V rozhodném období pro valorizace od srpna 2007 do ledna 2008 ale rostl index růstu cen o 5,1 procent,“ vysvětlil důvod podání návrhu ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
 
Návrh novely zákona důchodového pojištění sníží desetiprocentní podmínku na pětiprocentní hranici. Nečas by uvítal rychlé projednání návrhu. Novelu předloží vládě 10. března a v parlamentu bude požadovat schválení v prvním čtení.
 
Valorizace by dle Nečase letos stála 6,6 mld korun, přesto by důchodový účet nespadl do deficitu. „Jde ale o operativní reakci, ne dlouhodobý systémový krok,“ upozornil Nečas. 

Letos na začátku roku se důchody zvedly v průměru o necelá čtyři procenta, tedy asi o 346 korun. Průměrná penze tak činí 9 111 korun. Důchod se skládá z pevné části, která je pro všechny stejná. Od ledna se zvýšila o 130 korun na 1 700 korun. Druhý díl je procentní. Vypočítává se podle výdělků a odvodů. Starobní, pozůstalostní a invalidní důchody pobírá zhruba 2,7 milionu lidí.

Vydáno pod