Vyšetřování nehody s osmi mrtvými pokračuje

Louny - Vyšetřování tragické nehody, při které 13. února u Panenského Týnce na Lounsku na silnici I/7 z Prahy do Chomutova zahynulo osm pracovníků zámečnické a instalatérské firmy z Postoloprt, dosud není uzavřeno. Muži cestovali mikrobusem na noční směnu, osudným se jim stal střet s osobním vozem a následně s kamionem. Závěry vyšetřování lze očekávat po výslechu účastníků nehody, řekl bez bližších podrobností lounský kriminalista Rudolf Hlaváč.

Při nehodě jednačtyřicetiletý řidič osobního auta Škoda Fabia Combi z Chomutova podle policie předjížděl kamion ve směru od Prahy a při návratu do svého pruhu se v protisměru bočně srazil s protijedoucím mikrobusem Ford Tranzit. Ten se následkem nehody stal neovladatelným a čelně narazil do kamionu Renault. Nikdo z dodávky nepřežil. Řidič škodovky utrpěl lehké zranění, řidič kamionu vyvázl bez zranění.

Řidič škodovky ani kamionu nepili před jízdou alkohol, celková škoda byla odhadnuta na 650.000 korun.

Rodinám šesti mužů z Postoloprt radnice přispěla na pohřeb 10.000 korunami. Město zřídilo i konto u Komerční banky v Žatci, na které může kdokoli pozůstalým také přispět. „Na kontě pro příbuzné všech osmi obětí nehody je k dnešnímu dni 34.100 korun. O tom, jak s penězi město naloží, rozhodnou radní 5. března. S největší pravděpodobností však vybranou částku rozdělíme mezi pozůstalé rovným dílem,“ uvedl postoloprtský místostarosta Vojtěch Bernard.

Na pohřeb přispěl příbuzným obětí nehody i František Fedák, majitel firmy Ziki, kde všichni muži pracovali. „Najali jsme si advokáta, který zjišťuje, na co všechno mají pozůstalí nárok. Podrobnosti nemohu sdělit, jsme vázáni mlčenlivostí,“ uvedl. „Pan Fedák mě najal, abych jako zmocněnec zastupoval příbuzné obětí v trestním řízení,“ potvrdil brněnský advokát Antonín Foukal.

Pohřby mužů ve věku od 23 do 64 let se uskutečnily 21. a 22. února na hřbitově v Postoloprtech a Lounech, se dvěma zesnulými se příbuzní rozloučili v úzkém rodinném kruhu.

Střet tří aut u Panenského Týnce je patrně nejtragičtější silniční nehodou od března 2003, kdy u jihočeských Nažidel zahynulo 19 cestujících v autobuse. Nehoda si vyžádala i 20. oběť, která podlehla o tři roky později následkům zranění.

Vydáno pod