Středočeský kraj chce letos dokončit výměnu značek

Praha - Ve středních Čechách by do konce letošního roku měly stát u silnic jen dopravní značky, které odpovídají normám Evropské unie. Středočeši měli staré značky vyměnit za nové, jež dostatečně odrážejí světlo, do konce loňského roku. Podobně jako ve většině ostatních krajů to ale nestihli. Značení nicméně hejtmanství obnovuje průběžně a je podle něj nesmyslné vyměňovat to, které je třeba jen rok staré. Letos by ale požadavkům EU již měly odpovídat všechny značky v regionu, řekl hejtmanův náměstek pro dopravu Karel Vyšehradský.

„My to děláme kontinuálně, nicméně v letošním roce bychom ten úkol měli splnit,“ uvedl. Náklady odhaduje ještě asi na sto milionů korun, výměna však podle něj nebude nutná u všech značek. „My jsme si udělali vlastní měření a podle něj ne všechny značky je nutné vyměnit. Některé ty normy splňují,“ podotkl Vyšehradský.

Desítky nových značek ročně jsou nově instalovány také kvůli krádežím. Podle Vyšehradského se tak ročně ztratí značky v hodnotě desítek milionů korun. Cílem zlodějů jsou nejčastěji hliníkové ukazatele. Kromě toho silničáři obměňují značení kvůli běžnému opotřebení po pěti až deseti letech v rámci údržby.

Středočeský kraj má nejhustší silniční síť ze všech regionů. Hejtmanství se stará o 8 600 kilometrů silnic, na jejich údržbu ročně vynaloží asi 1,25 miliardy korun.