Plzeňská ODS prověřuje napojení dalšího svého člena na neonacisty

Plzeň - Mezi plzeňskými členy ODS se pravděpodobně objevil další člověk spojovaný s ultrapravicí. Podle předsedy plzeňské ODS Miroslava Levory bude aktivity šestadvacetiletého Štěpána Sládka dnes večer projednávat místní rada. Sládek je dle Levory členem organizace Plzeň - Doubravka. Server Týden má mít k dispozici několik fotografií, kde je Sládek zachycen se známými extremisty při neonacistických demonstracích. Jeho účast na ultrapravicových akcích potvrdil i odborník na extremismus Ondřej Cakl.

V Plzni jde už o druhý případ, kdy byl člen ODS spojen s extrémní pravicí. Ohlašovatel pochodu neonacistů centrem Plzně Václav Bureš byl ještě letos v lednu také členem ODS. Když vyšla skutečnost najevo, rezignovalo vedení místní rady v Plzni-Lochotíně. „U Bureše jako ohlašovatele to bylo jednoznačné, o Sládkovi ale nikdo nemluvil,“ uvedl Levora.

Podle sdružení Antifašistická akce mají oba muži hodně společného. Bureš měl využívat Sládkovo právnické vzdělání, například při žalobě na primátora Plzně Pavla Rödla. „Je pravda, že mám mezi těmi lidmi několik známých. Jinak se ale jedná o shodu náhod,“ uvedl Sládek.

Nová informace vyvolala kritiku u opozice. Poslanec ČSSD Václav Votava ji označil za skandální. Podle něj to svědčí o selhání kontrolních mechanismů ODS.