Olomoučtí zelení vyzvali Bursíka, aby zvážil rezignaci. Vystřídat jej chce Kuchtová

Olomouc - Krajská organizace Strany zelených Olomouckého kraje vyzvala Martina Bursíka, aby zvážil své setrvání ve funkci předsedy strany. Jeho veřejná prezentace prý není hodná vystupování předsedy zelených. Žádná další krajská organizace se zatím k jejich výzvě nepřipojila. Martin Bursík bere výzvu vážně a chce se poradit s předsednictvem strany.

„Žádáme předsedu Strany zelených, aby po sérii svých výroků zvážil své setrvání ve funkci,“ píše se doslova v čtyřbodovém usnesení, které včera večer krajská organizace strany přijala. Zároveň vyzývá ostatní krajské organizace, aby jejich stanovisko podpořily. Nyní šéf krajské organizace a celostátní místopředseda zelených Martin Tichý usnesení částečně mírní: „Nechtěli jsme v žádném případě říci, aby předseda okamžitě odstoupil, ale chceme, aby zvážil své vystupování.“

Základním organizacím zelených se nelíbil zejména Bursíkův vulgární e-mail, který nedávno poslal poslankyni Olze Zubové kvůli nezúčasti na druhé volbě prezidenta republiky. Předseda zelených tvrdí, že mail nebyl určen jí a Zubové se omluvil.

Ostatní krajské organizace se zatím k výzvě nepřipojili. Bursíkovo chování sice také zcela neschvalují, ale upozorňují, že se blíží krajské volby, ve kterých by mohly vnitrostranické turbulence stranu výrazně poškodit. Osobní pře by se měly probírat na uzavřených jednáních a nikoli přes média. Jednotlivé oraganizace také upozorňují, že zelení nemají za Bursíka adekvátní náhradu.

Do vnitrostranického boje se vložila také Dana Kuchtová. České televizi potvrdila, že v budoucnu zvažuje kandidaturu na předsednický post. „Upozorňuji už delší doby, že je potřeba, aby měl Martin Bursík protikandidáta v regulérních volbách na řádném sjezdu. Ten bude ovšem až za rok a žádné kroky k tomu, aby se nyní změnila situace ve vedení strany, nechystám,“ uvedla Kuchtová s tím, že Bursíkův mandát respektuje. Chce ale upozornit, že jsou ve straně také jiné pohledy na programové otázky.

Martin Bursík pro Českou televizi komentoval postoj olomouckých zelených a také informaci o Daně Kuchtové : „Překvapuje mě, že se to zase dozvídám z médií. Je to pokračování vnitrostranické soutěže. Pozoruji delší dobu to, že Dana Kuchtová je velmi nespokojená se situací a politikou tak, jak ji dělám… Do určité míry se tím vlastně vyjasňuje ovzduší, protože už vím, kdo je hlavou vnitrostranické opozice.“

Dana Kuchtová
Zdroj: ČT24