Rozhovor s Josefem Mašínem

Washington - Josef Mašín dnes na půdě české ambasády ve Washingtonu převzal od premiéra Mirka Topolánka čestnou medaili jako jeden z trojice mužů, kteří se v roce 1953 prostříleli z komunistického Československa na Západ. Plaketa předsedy vlády je vůbec prvním uznáním kontroverzního činu bratří Mašínů od jednoho z nejvyšších představitelů státu. Při této příležitosti poskytl Josef Mašín České televizi exkluzivní rozhovor.

Považujete postoj Mirka Topolánka za statečný?

Rozhodně je to chlapský postoj. Ukázal více odvahy než kterýkoliv současný i minulý představitel české vlády.  

Není po 18 letech po pádu komunistického režimu trochu pozdě na takové ocenění? 

Není nikdy pozdě, aby se s očistou situace v České republice začalo. Myslím, že pan Topolánek udělal správný krok ve správném směru, a doufám, že v této činnosti bude pokračovat. Rozhodně na mě udělal velice pozitivní dojem.

Nevnímáte s bratrem ocenění premiérskou plaketou jako nedostatečné vzhledem k tomu, že jste byli několikrát neúspěšně navrženi na státní vyznamenání? 

Naším cílem nikdy nebylo získat nějaké vyznamenání. Šlo nám o uznání toho, že boj proti komunismu byl správný. Je to ocenění nejen toho, co jsme udělali my, ale i naši přátelé a jiní lidé, kteří byli v odboji a bojovali proti komunistickému režimu. 

Jak se s bratrem díváte na výrazné rozpolcení české společnosti v názoru na váš útěk ze země, který část vidí jako zločin a část jako hrdinský odbojářský čin?

Problém je, že česká veřejnost nezná historii. Myslím, že krok, který byl nyní učiněn v České republice - otevření Ústavu paměti národa - doklady toho, co komunisté za 40 let svého panování udělali, musejí být zveřejněny. Občané musí být seznámeni s tím, co se vlastně dělo.  

Co jste teď víc. Američan nebo Čech? 
 
Řekl bych, že jsem dnes Američan. Američan jsem 53 let, Čech jsem byl 21 let.
 
A vzhledem k tomu, že jste v Česku psal historii?

To jsou dnes už jen vzpomínky. Co mě k Československu dnes váže, jsou hroby mých rodičů, našich přátel a vzpomínky. 
 
A k Americe? 
 
Moje rodina. Žiju tady od roku 1954 a Amerika ke mně byla velice dobrá. 
 
Je to ta země, kterou jste si vysnil, že v ní jednou budete žít?   
 
Před tím, než jsem odešel z Československa, jsem nikdy nesnil o tom, že budu žít v Americe nebo že bych šel do Ameriky. Pro nás to nikdy nebyla otázka hospodářská nebo jak uspořádám svůj život. Když jsme odešli z Československa, šli jsme bojovat za potlačení a zničení komunismu. Náš sen byl vrátit se zpět do Československé svobodné demokratické republiky.
 
Kdy si myslíte, že se v Americe žilo nejlíp? 
 
Vždycky to bylo dobré. Amerika se podstatně nezměnila. Podle mě, a já doufám, že si už mohu udělat přehled, poněvadž cestuji po celém světě skoro celý svůj život a mohu srovnat, kde se jak žije, v Americe byl životní standard a demokracie vždy nejvyšší.
 
Když můžete srovnat jednotlivé fáze a prezidenty, které jste zde zažil. Kdy to bylo nejlepší? 
 
Prezident Reagan byl podle mě ten nejlepší prezident, kterého Amerika měla od konce druhé světové války.
 
Koho jste volil v těchto volbách? 
 
Volby budou teprve za několik dnů, ale já jsem již volil dopisem pro Romneyho.
 
Proč jste si vybral zrovna tohoto kandidáta? 
 
Romney nebyl můj první kandidát. Měl jsem v úmyslu jiné, ale ti odpadli během posledních několika týdnů. V této situaci je myslím Romney pro Ameriku nejlepším prezidentem.
 
Co ho favorizuje více než ty ostatní, v čem má oproti nim výhodu? 
 
On samozřejmě nemá žádné vojenské zázemí, byl to úspěšný obchodník a je úspěšný manager. V Americe nemusí být člověk generál, aby byl dobrým prezidentem. Je dobré, když je dobrým managerem a má vysoký morální standard. Myslím, že z těch současných kandidátů má nejvyšší morální standard právě Romney.