Stavba důležité silnice začne v dubnu u Chanovic na Klatovsku

Chanovice (Klatovsko) - V Plzeňském kraji začne v dubnu stavba jedné z nejdůležitějších komunikací, která má výrazně zlepšit bezpečnost dopravy na Klatovsku. Kraj do měsíce vybere dodavatele silnice z Oselců do Chanovic, řekl krajský radní pro dopravu Miroslav Jaroš. Akci za 175 milionů korun schválil výbor regionu soudržnosti Jihozápad. Evropský program ROP ji podpoří 75 procenty. Podobně také úsek ze Špičáku do Železné Rudy za 106 milionů Kč a novou silnici v Poběžovicích na Domažlicku za 122 milionů Kč.

Šestikilometrová silnice do Chanovic má být hotová za rok. „Projektovanou cenu 146 milionů Kč bez daně se nám povede zřejmě stlačit. První čtyři nabídky se pohybují od 100 až 140 milionů korun,“ řekl radní. Po stavbě volají lidé z vesnic v Pošumaví šest let. Odkloní stovky kamionů se dřevem, které míří denně do a z největší okresní firmy Haas Fertigbau, a vyvede je mimo obce z okruhu deseti kilometrů od Chanovic, řekl starosta Petr Klásek.

Haas má nyní v chanovickém areálu 1000 zaměstnanců, z toho 600 vlastních a zbytek tvoří kooperující firmy. Za deset let firma zpětinásobila počet lidí a plánuje další expanzi. Je na ní navázáno dalších 400 pracovníků z firem v okolních vesnicích, zejména pil a těžařů.

Nákladní doprava dřeva je největším problémem lokality. Ze tří směrů (Nepomuka, Horažďovic a Kasejovic) tam míří 600 kamionů denně plus 1000 osobních vozidel, které dovážejí pracovníky z okruhu 40 kilometrů. Dochází ke statickému narušování domů, vozy s dlouhou kulatinou ničí domy a ohrožují chodce i automobily. Vinou úzkých komunikací nemůže Haas expedovat větší dřevěné panely a vazníky.

Stavba silnice Špičák-Železná Ruda za 106 milionů Kč začne také v dubnu a bude hotová už v říjnu. Kraji se zřejmě také podaří její cenu snížit. Osmisetmetrová komunikace obejde úzký viadukt v Železné Rudě. Třetí akcí, na níž získal kraj podporu z ROP, je silnice v Poběžovicích na Domažlicku za 122 milionů Kč. Vytěsní nákladní dopravu z centra a umožní rozvoj města a průmyslové zóny. „Upravujeme projekt, v létě vyhlásíme výběrové řízení na dodavatele,“ řekl Jaroš. Stavba začne na podzim a bude hotová do konce roku 2009.