V estonské metropoli chtějí černé pasažéry posílat do vězení

Tallinn - Černí pasažéři v hlavním městě Estonska možná v budoucnu budou muset zpytovat svědomí za mřížemi. Radnice v Tallinnu totiž uvažuje o tom, že trestem pro lidi, které revizoři přistihnou bez platné jízdenky, by mohl být až desetidenní pobyt ve vězení. Týkalo by se to ale pouze těch černých pasažérů, kteří nezaplatí pokutu.

Pokuta za jízdu bez platného dokladu je nyní v Tallinnu 600 estonských korun (asi 1.000 Kč). Cestování městskou hromadnou „na černo“ je v metropoli velmi rozšířené, protože lidé nemusejí označovat lístek po vstupu do dopravního prostředku. Při namátkových kontrolách revizoři každý rok přistihnou asi 30 000 až 40 000 lidí bez jízdenky. Město kvůli černým pasažérům přichází každý rok až o třicet milionů estonských korun (asi 50 milionů Kč).

„Chceme poslat vzkaz všem, kterým připadá přijatelné cestovat na cizí účet,“ vysvětlil plánovaný nekompromisní krok radnice zástupce primátora Jaanus Mutli. „Vězení je přirozeně nejzazší možností, když všechny ostatní prostředky selžou,“ dodal.

Před třemi lety začalo město jména hříšníků přistižených bez jízdenky zveřejňovat na svých internetových stránkách, ani veřejné ponížení ale Estonce od černých jízd neodradilo.

Jedna jízda hromadnou dopravu stojí obyvatele Tallinnu asi 16 korun. Většina lidí používá předplacené měsíční jízdenky nebo nakupuje jízdenky pomocí SMS, tedy podobným způsobem, jaký nedávno zavedl dopravní podnik v Praze.