Za špatně provedenou interrupci vysoudila žena 80 tisíc

Brno - Osmdesát tisíc korun vysoudila 26letá žena z Jihlavy za špatně provedený potrat v roce 2000. Tehdy osmnáctiletá dívka čekala dvojčata, lékaři jí ale při interrupci odstranili jen jeden plod. Ženě se nakonec narodila holčička. Za nepovedený zákrok žádala žena po jihlavské nemocnici odškodné ve výši 400 tisíc korun. Krajský soud v Brně však považoval částku, vzhledem k výši odškodného například za úmrtí v rodině, za přemrštěnou.

„Psychicky to se nedá vyjádřit, byla jsem bez prostředků, studovat jsem dál nemohla,“ vysvětluje svoji tehdejší situaci matka. Psychologové mají obavu, co se stane, až se to její dcera dozví. Matka tímto sporem veřejně deklarovala, že její dítě je nechtěné. Vysvětlit jí to chce, až bude starší a chápavější.

S rozsudkem je matka dnes už osmileté dcery a dalších dvou dětí spokojená. Je prý dobré, že se ostatní ženy a dívky dozví, že potrat nemusí být vždy stoprocentní. Soudní znalec nicméně uvedl, že situace, kdy jeden plod z dvojčat přežije, je kuriózní. Zástupce nemocnice se k rozsudku vyjadřovat nechtěl, pouze uvedl, že lékaři dělali vše, co bylo v jejich silách.

Interrupce měla pacientku uchránit před rodičovskými povinnostmi, na které prý žena vzhledem ke svému věku nebyla připravena. U soudu po nemocnici žádala uhrazení nákladů spojených s jejím mateřstvím. Zahrnují například ušlou mzdu, o níž kvůli mateřské dovolené přišla. Soudce při rozsudku uvedl, že ani na chvíli nepředpokládal, že by ženě přiznal celou částku. Žena si těhotenství v příliš mladém věku zapříčinila svojí nezodpovědností sama. 

Rozhodnutí je v kontextu České republiky průlomové, žádný český soud totiž nepřiznal odškodnění za to, že se na svět dostalo dítě, které se vlastně vůbec narodit nemělo.