V únoru zatím na silnicích zahynulo 62 lidí

Praha - Za osmadvacet únorových dnů zemřelo na českých silnicích 62 lidí, což je o pět víc než za loňský druhý měsíc. Oficiální údaj ale může být vyšší, protože předběžné statistiky nezahrnují oběti, které na následky nehod zemřely později ve zdravotnických zařízeních. Od začátku roku si tak zatím kolize vyžádaly 125 lidských životů. Podle neoficiálních policejních statistik v únoru v porovnání s loňským rokem stoupl i počet těžce zraněných, ubylo naopak nehod samotných.

Nejvíce lidských životů si zatím vyžádaly karamboly v Ústeckém kraji, kde policisté evidují 12 tragických případů. Bez obětí se naopak podle neoficiálních statistik obešly kolize na Liberecku.

Policisté za letošní únor zatím napočítali 10 896 karambolů, loni jich zaznamenali asi o 700 více. Za kolizemi stojí podle statistik především nesprávný způsob jízdy, který byl podle policie na vině asi u třetiny případů. Opilí řidiči zatím zavinili 488 kolizí.

Nejvíce havárií se stalo podle statistik tradičně v Praze, kde jich policisté do čtvrtka napočítali 2 173. Naopak nejbezpečněji bylo na silnicích Karlovarského kraje, kde policisté zaznamenali 365 kolizí.

Těžká zranění si letos v únoru zatím z dopravních nehod odneslo 229 lidí, tedy o 18 osob více než loni.

Nejtragičtějším únorovým a zároveň i letošním dnem na silnicích byla zřejmě středa 13. února, kdy při dopravních nehodách zahynulo celkem deset lidí. Osm z deseti obětí si přitom vyžádala srážka tří aut u Panenského Týnce na Lounsku, která je zřejmě nejzávažnější silniční nehodou od března 2003, kdy u jihočeských Nažidel zahynulo v havarovaném autobusu 19 cestujících.

Při nehodě u Panenského Týnce zahynulo osm pracovníků zámečnické a instalatérské firmy z Postoloprt. Muži cestovali mikrobusem na noční směnu, osudným se jim stal střet s osobním vozem a následně s kamionem. Vyšetřování nehody dosud neskončilo. Vedle toho ten den také zahynula šestnáctiletá dívka a další žena. Dívka podlehla zraněním při autonehodě mezi Komárovem a Zaječovem na Hořovicku. Žena původem z Vietnamu zahynula u Žlutic na Karlovarsku poté, co její osobní vůz sjel ze silnice do příkopu.

V loňském roce zemřelo na českých silnicích celkem 1 123 lidí, tedy o 167 více než za rok 2006. Zároveň jde ale o druhý nejnižší počet tragických případů za posledních 17 let. Nehod oproti roku 2006 ubylo, policisté jich napočítali 182 736, jde o sedmé nejnižší číslo od roku 1990.

Vydáno pod