Vichřice si v Česku vyžádala dvě oběti, bez proudu zůstalo 920 tisíc lidí

Praha - Českou republiku dnes zasáhl nejsilnější vítr od loňského orkánu Kyrill. Vichřice, kterou němečtí meteorologové pojmenovali Emma, si v Česku vyžádala dvě oběti. Dalších nejméně pět lidí bylo zraněno. Nejsilněji vítr udeřil na západě republiky. Na Šumavu dorazil před třetí hodinou ráno. Na hřebenech pak dosahoval rychlosti až 140 kilometrů za hodinu, tedy síly orkánu.

První obětí vichřice byla jedenáctiletá dívka, kterou v Líbezníci u Prahy zasáhl padající strom. Zdravotníci ji neúspěšně oživovali přibližně 45 minut. V Sadské na Nymbursku pak krátce před polednem podlehl svým zraněním asi osmdesátiletý muž zasažený padajícími plechy. 

Statisíce lidí zůstaly bez proudu, dodávky se do neděle nepodaří obnovit

Bez elektřiny zůstalo v Česku až 920 tisíc lidí. Elektrárenská společnost ČEZ proto vyhlásila v Plzeňském, Karlovarském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji stav nouze. Některá místa, kde spadlé stromy přerušily vedení, jsou jen obtížně dostupná. Podle mluvčího společnosti ČEZ Ladislava Kříže se během dneška nepodaří na některých místech dodávky proudu obnovit. „Vítr nadále pokračuje, objevují se různé poruchy. Obnovování dodávek je tedy určitě práce přes noc a na příští den,“ uvedl.

Výpadky proudu způsobila vichřice i na druhé straně republiky. Na Odersku, v obcích Heřmanice, Kamenice a Vlokovice vyřadily spadlé větve z provozu 24 distribučních trafostanic. Bez proudu tak zůstala asi tisícovka lidí.

Vítr zablokoval železnici i silnice 

Vítr zkomplikoval i dopravu. Přerušen zůstal provoz na zhruba třiceti železničních tratích. Kvůli přerušeným trolejím nejezdily několik hodin vlaky na nejdůležitějším českém železničním tahu Praha - Ostrava. Přerušená byla i přeshraniční železniční doprava do Německa, Rakouska a na Slovensko.

Spadlý stožár vysokého napětí zablokoval silnici R10 mezi Mnichovým Hradištěm a Mladou Boleslaví ve směru od Liberce. V Karlovarském kraji hasiči od rána vyprošťovali auta uvězněná na silnicích. Jen dopoledne zde vyjížděli k více než padesáti případům.

Nápor větru nevydržely střechy na některých domech

Nejvážnějším případem, ke kterému museli karlovarští hasiči vyjet byl pád střechy z panelového domu v Okružní ulici v Nejdku. Celá plechová střecha dopadla na zaparkovaná auta. Další střechu na rodinném domě strhl vítr v Kraslicích na Sokolovsku.

Nápor větru nevydržela také střecha nástavby na panelovém domě v pražských Letňanech. Víc než 50 lidí, kteří kvůli tomu museli opustit své byty, ubytoval starosta Letňan dočasně v místní základní škole. Pád další střechy zranil dívku v Hradci Králové.

Vydatný déšť rozvodnil řeky 

Silný vítr s sebou přinesl také vydatné srážky. Třetí povodňový stupeň platí na řekách Otavě, Vydře a Křemelné v plzeňském kraji. Nejvážnější situace byla v Sušici, kde hladina Otavy od pátečního večera stoupla o 2 metry. Voda zde zaplavila asi deset domů Hasiči navíc museli bojovat s mohutným kmenem stromu, který ohrožoval místní most.

Meteorologové varují: Vítr zítra znovu zesílí

Ačkoli už bouřkové pásmo, které přešlo přes celou Českou republiku, opustilo naše území, varují meteorologové před další tlakovou níží. Vítr by měl zítra dopoledne znovu zesílit. Během dne tak v nárazech dosáhne rychlosti až 150 kilometrů za hodinu. Uklidňovat by se měl začít až v něděli odpoledne.

Hasiči radí lidem, aby omezili pohyb venku, neschovávali se pod stromy a rozhodně nechodili do lesa. Pod stromy by neměli parkovat ani auta, bezpečné není cestování na silnici. Pokud už někdo musí cestovat autem, měl by jet pomalu. Náhlý boční náraz větru totiž může učinit vůz neovladatelným, vytlačit ho ze silnice nebo převrátit.