Paroubek odmítá kritiku za cestu do Sýrie

Praha - Svou pětidenní cestu do Sýrie, která vzbudila řadu negativních reakcí, označil šéf ČSSD Jiří Paroubek po svém příletu zpět do Prahy za studijní a poznávací cestu, z níž nejsou žádné závěry a memoranda. Kritika měla podle něj pouze odlákat pozornost od cesty premiéra Mirka Topolánka do Spojených států, během které podepsal sociálními demokraty kritizované memorandum o porozumění.

Kritiku sklidil Paroubek hlavně za to, že do Sýrie přijel na pozvání vládní strany Baas, která je podezřívána z přímé podpory terorismu. Výpravu delegace ČSSD, které se zúčastnil také stínový ministr zahraničí ČSSD Lubomír Zaorálek, kritizoval například premiér Mirek Topolánek, podle kterého byla v rozporu s českými zahraničně-politickými zájmy.

Europoslanckyni Janě Hybáškové zase vadilo, že Paroubek přicestoval na pozvání strany Baas a nikoli Syrské republiky. Strana Baas potírá jakoukoli politickou opozici v zemi. Podle Hybáškové byla návštěva českých sociálních demokratů v rozporu se zahraniční politikou Evropské unie. „Stranická pozvání rozhodně nepřijímají ani evropští politici, ani američtí představitelé,“ dodala.