Pochod neonacistů Plzní proběhl klidně

Praha - Pochod neonacistů centrem Plzně se obešel bez vážnějších konfliktů. Během akce, která trvala zhruba hodinu, prošli pravicoví radikálové od centrálního nádraží až na náměstí Republiky. Díky zásahu policie se podařilo zabránit i hrozícímu střetu na Klatovské třídě, kde se neoprávněně sešli odpůrci antisemitismu.

Na Klatovské třídě čekali na procházející neonacisty zástupci židovské obce, odpůrci antisemitismu, anarchisté, ale i obyčejní občané Plzně. Drobná komplikace nastala, když anarchisté začali po průvodu házet prázdné lahve a jablka. Obě skupiny ale včas oddělili policejní dodávky a těžkooděnci.

Přítomní policisté měli nad oběma skupinami značnou převahu. Na případný zásah se připravilo 1200 strážníků. Neonacistů dorazilo kvůli nepříznivému počasí pouze necelých 200. Anarchistů a odpůrců pochodu se u Velké synagogy sešlo kolem 500. „Čekal jsem, že jich bude víc. Nepřálo jim počasí, nedorazily vlaky,“ komentoval celou situaci primátor Plzně Pavel Rödl.

I když většina aktérů město po skončení pochodu opustila, část příznivců obou stran stále zůstává. Policisté proto budou až do ranních hodin monitorovat místní bary a hospody, aby zabránili případným výtržnostem.

Neonacisté chtěli pochodovat Plzní již 19. ledna. Tehdy ale magistrát kvůli provokativnímu zvolení tras akci zakázal. Pravicoví radikálové se však nenechali odradit a podali na radnici stížnost ke krajskému soudu. Ten jim dal za pravdu a povolil uspořádání pochodu v náhradním termínu. Jeho rozhodnutí posléze potvrdil i Nejvyšší správní soud v Brně, ke kterému se odvolalo město.

Policie dohlíží na poklidný průběh pochodu neonacistů v kritickém místě před Velkou synagogou v Plzni.
Zdroj: ČT24