Na Českolipsku havaroval s automobilem čtrnáctiletý hoch

Česká Lípa - Čtrnáctiletý řidič havaroval na Českolipsku s Opelem Vectra. Při nehodě utrpěl jeho stejně starý spolujezdec lehčí zranění. Silný vůz chlapec sebral rodičům bez dovolení, neudržel ho na rovné silnici, sjel do příkopu a narazil do sloupu elektrického vedení. Dnes to oznámila policejní mluvčí Ivana Baláková.

Viníkovi havárie nehrozí pokuta a ani trestní stíhání. Ve 14 letech ještě není trestně odpovědný. „Nehoda se odehrála odpoledne na vozovce z Brniště do Novin pod Dalekem. Škoda na automobilu dosáhla 60 000 korun,“ dodala Baláková.

Podle mluvčí se školák stal nejmladším motoristou, který letos na Českolipsku havaroval. Baláková však nezapočítává kuriózní nehodu z října, kdy v Mimoni devatenáctiměsíční dítě nastartovalo Ford Eskort, a vůz narazil do zdi nedalekého domu. Batole i jeho matka na sedadle spolujezdce vyvázli bez zranění. Dítě způsobilo škodu 25 000 korun. Ford zaparkoval na Mírovém náměstí chlapcův otec. Odešel do banky, klíček ale nechal v zapalování, aby ve voze mohlo hrát autorádio.

Batole sedělo ve voze v autosedačce, maminka mu však uvolnila popruhy, aby se mu ulevilo. Chlapeček pak přelezl zezadu na místo řidiče a v nestřežené chvíli otočil klíčkem v zapalování. Ačkoli motorista - junior nedosáhl na spojku, ford se dal do pohybu. Podle odborníků se auto rozjede i poté, když řidič pouze otočí klíčkem v zapalování.