Topolánek: Víza do USA nebudou Češi potřebovat již na podzim

Praha - Zrušení vízové povinnosti při cestě do Spojených států by se Češi mohli dočkat již na podzim. Pokud se podaří úspěšně uzavřít započatá jednání s USA, mohlo by být elektronické podání žádosti, které nahradí současný vízový systém bezplatné. V dnešních Otázkách Václava Moravce to uvedl premiér Mirek Topolánek. Popřel rovněž, že by plánované zjednodušení styku s americkou velmocí bylo obchodem, za který ČR zaplatí umístěním radaru na českém území.

„Pokud se nestane nic vážného, tak už na podzim budou čeští občané svobodně létat do USA. Počítáme s tím, že v září nebo v říjnu by mě začít fungovat celý systém včetně změn, které je třeba provést,“ zdůraznil předseda vlády.  

Češi ale budou muset i nadále před cestou do Ameriky udávat některé údaje, které doposud vyplňují do žádosti o vízum. Tento fakt se nelíbí především opozici. „Tady jde o to, že se bude odevzdávat více dat na delší dobu  - místo tří a půl roku na patnáct let. Není jasné, kterým institucím se dostanou ta data do rukou,“ kritizoval již dříve některé změny stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).  

Topolánek podobnou rétoriku zásadně odmítá. Novinka přinese podle něj Čechům větší komfort a svobodu při cestování do vedoucí ekonomiky světa. „Pro české občany bude systém po říjnovém termínu, kdy naběhne nový program, nepochybně přijatelnější a lepší, než je stávající stav. To garantuji,“ zdůraznil.  

Premiér rovněž razantně odmítl spekulace o tom, že by zrušení vízové povinnosti představovalo výměnný obchod, jehož protihodnotou bude umístění amerického radaru v ČR. Připustil však, že drobná souvislost mezi oběma kroky možná existuje. „V obou případech je to v zájmu České republiky. Umístění radaru je v zájmu nás a našich evropských spojenců. O vízech ani nemluvím, to je v bytostném zájmu českých občanů,“ popsal Topolánek.  

Jednání o radaru považuje za vysoce transparentní. Na rozdíl od předchozích vlád totiž netají dosažené výsledky rozhovorů o americké základně, naopak o všem detailně informuje Poslaneckou sněmovnu. Popřel rovněž tvrzení předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který ho obvinil z nedostatečného mandátu pro vyjednávání o tak zásadním tématu. „Já jsem měl mandát vlády, která je odpovědná za vyjednávání. Informuje Parlament a ten poté rozhoduje a ratifikuje,“ vysvětlil premiér.  

Americký radar v ČR a zrušení vízové povinnosti byly ústředními tématy návštěvy českého předsedy vlády ve Spojených státech, ze které se vrátil před necelým dnem. Během ní se shodl s americkým prezidentem Georgem Bushem, že k uzavření dohody o radaru „chybí jen tři slova“. Již několik let trvající jednání by tak mohlo skončit ještě před summitem NATO v Bukurešti, nebo těsně po jeho skončení.  

Na Topolánkově návštěvě podepsali obě strany rovněž memorandum o zrušení vízové povinnosti vztahující se na České občany. To sice kritizuje Evropská komise jako příliš jednostranné, premiér ho ale považuje za průlomový krok nejen pro ČR, ale i pro další členy EU.