Topolánek připouští, že příští týden požádá o návrat Čunka

Praha - Premiér Mirek Topolánek je připraven požádat v příštím týdnu prezidenta Václava Klause o znovujmenování lidoveckého předsedy Jiřího Čunka členem vlády. Premiér tak učiní, pokud budou lidovci na návratu svého předsedy do kabinetu trvat. Řekl to v dnešních Otázkách Václava Moravce.

„Předseda koaliční strany, pokud si o to jeho strana řekne, ve vládě být prostě musí,“ řekl Topolának s tím, že o jmenování Čunka prezidenta požádá pravděpodobně v průběhu příštího týdne.

Čunek rezignoval na funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj loni v listopadu poté, co nejvyšší státní zástupkyně znovu otevřela případ jeho údajné korupce. Později byl Čunek obvinění z přijetí úplatku definitivně zproštěn.

Lidovci se od té doby snaží o jeho návrat do ministerského křesla. Naráží však na nesouhlas svých koaličních partnerů, Strany zelených. Ministr zahraniční Karel Schwarzenberg již dříve pohrozil, že v případě Čunkova návratu na svůj post ve vládě rezignuje. Svůj postoj zdůvodňuje tím, že předseda KDU-ČSL údajně stav svých rodinných financí dostatečně neosvětlil.

„Není možné řešit to jednostranným krokem, kdy by Topolánek poslal Čunka do vlády, aniž by to měl zkonzultováno s Karlem Schwarzenbergem. Je potřeba tomu dát nějaký čas, až bude Karel Schwarzenbergem fit,“ doplnil k problematice Čunkova návratu předseda Strany zelených Martin Bursík.

Schwarzenberg ale není jediným vládním politikem, který nepovažuje Čunkovo znovupřijetí do kabinetu za vhodné. V případě, že se tak stane, uvažuje o rezignaci na post ministra i šéf resortu školství Ondřej Liška (SZ).

Topolánek svým rozhodnutím riskuje možné konflikty také uvnitř vlastní strany. Jeho největší stranický oponent, místopředseda ODS Pavel Bém, se nechal slyšet, že případné Čunkovo znovujmenování do vlády vnímá jako politickou chybu. Dodává však, že premiérův postoj respektuje jako jeho suverénní rozhodnutí.