Vítr v Česku znovu zesílil, bez proudu je stále přes 20 tisíc lidí

Praha - Energetici postupně opravují poruchy, které způsobily sobotní a nedělní vichřice. Odpoledne odvolali stav nouze v Plzeňském a Karlovarském kraji. Bez proudu však stále zůstává asi 20 tisíc lidí. Vítr, který na horách v odpoledních hodinách opět dosahoval rychlosti orkánu, se pozvolna uklidňuje.

„Nejhorší situace je stále v oblasti východních Čech a během odpoledne nám přibyla řada výpadků ve středních Čechách,“ popsal v rozhovoru pro Českou televizi tiskový mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. I když se technikům daří dodávky rychle obnovovat, zůstanou přes noc bez proudu tisíce lidí.

Kvůli přerušení dodávek elektřiny vypadl na některých místech České republiky také signál mobilních operátorů. Společnost Vodafone měla okolo 15:00 osm vysílačů mimo provoz, T-Mobile o hodinu později hlásil 15 nefunkčních. „Jsme závislí na tom, jak rychle dodavatelé energie obnoví dodávky,“ poznamenal Filip Hrubý z Vodafone k otázce zprovoznění sítě.

Železničářům se odpoledne podařilo zprovoznit všechny tratě, které byly neprůjezdné následkem sobotního větru. Krátce poté však padlé stromy zablokovaly několik dalších regionálních železničních úseků v Čechách.

Činnost záchranného systému pochválil po svém návratu z cesty po Spojených státech a Kanadě premiér Mirek Topolánek „Vše fungovalo tak, jak fungovat mělo. Na to, zda bude nutné přijímat nějaká zvláštní opatření ať už na úrovni vlády, nebo parlamentu, si počkáme, až budeme hodnotit škody,“ uvedl Topolánek v Otázkách Václava Moravce.

Povětrnostní situace v Česku se nyní uklidňuje. Na většině území fouká vítr rychlostí do čtyřiceti kilometrů v hodině. V nárazech a na horách ještě přesahuje sto kilometrů v hodině, ale meteorologové očekávají, že se bude v noci a k ránu nadále uklidňovat.