Policisté kontrolovali, zda řidiči mají poznávací značky

Praha - Je stále hodně řidičů, kteří jezdí bez předních poznávacích značek. Podle novely silničního zákona za to teď můžou přijít o řidičský průkaz a čeká je až desetitisícová pokuta. Jízda bez značky byla totiž častým trikem, jak se vyhnout pokutě, pokud dotyčného vyfotil radar.

Štáb České televize proto odjel na pražskou magistrálu, aby se přesvědčil, zda řidiči zákon dodržují. Během půl hodiny na sledovaném úseku projelo 13 aut bez poznávací značky. Na neukázněné řidiče si už posvítila i policie po celé republice.

Dříve mohli řidiči vozit značku za oknem, to už ale teď neplatí. Musí být na přední a zadní časti auta. Při čtvrteční akci policisté přistihli tři řidiče, těm teď hrozí postih ve správním řízení. Novou značku přitom dokážou na obecních úřadech vydat i na počkání.

Dopravní policie není jediná, která může řidiče bez značky odhalit. Stejnou kompetenci mají městští a obecní stážníci. Pomáhá jim i kamerový systém. Policisté proto doporučují řidičům, aby, když zjistí, že jim chybí registrační značka, událost okamžitě nahlásili policii. I tak by s autem v žádném případě neměli vyjíždět do té doby, než si neobstarají značku novou.