Obchvat Lázní Bohdaneč bude nejdříve za osm let

Lázně Bohdaneč (Pardubicko) - Obchvat Lázní Bohdaneč, který místním obyvatelům uleví od nadměrné dopravy, bude nejdříve za osm let. Stavba se teprve připravuje a není ani jasné, kudy povede. Komplikovaný může být i výkup pozemku nebo posudek vlivu na životní prostředí, řekl zástupce ředitele pardubické pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jiří Jehlička.

„Obecně stavby takového typu trvají od přípravy po realizaci osm let. Nevidím důvod, že by to v případě obchvatu Bohdanče mělo být jinak,“ řekl Jedlička.

Musí se dořešit i trasování obchvatu, kde se hovoří o třech variantách, všechny vedou přes areál místního koupaliště. Jedna trasa však zasahuje do rekreační oblasti obce Neratov. Pro Bohdaneč je trasa obchvatu optimální, Neratov se proti ní bouří.

„Máme tu 72 rekreačních objektů. Chceme změnit územní plán, aby se tu mohly stavět také rodinné domy. Nejkratší vzdálenost silnice od chaty by byla třicet metrů. Tím by se oblast úplně znehodnotila,“ řekl starosta Jaroslav Pulkrábek.

Studii variant trasování obchvatu ŘSD zadalo soukromé firmě. Zřejmé už je to, že obchvat by začínal na křižovatce silnice první třídy směrem na Bukovku a končil by na křižovatce směrem na Rybitví.

Podle místostarosty Lázní Bohdaneč Zdeňka Gilara ke každé variantě může mít někdo výhrady. Obchvat je však jediná šance, aby si Bohdaneč udržel statut lázeňského města. Navíc vést silnici přes Bohdanečské rybníky, významnou přírodní a ptačí lokalitu, nelze.

„Už teď městem projede 20.000 aut denně. Tím, že není hotový nájezd na dálnici, velkou část dopravy tvoří nákladní automobily. Jediná naše záchrana je, že budeme stavět kanalizaci, tím na nějaký čas odkloníme dopravu,“ řekl Gilar.

Bohdanči hrozí zvýšení dopravy i plánovaná stavba spalovny v nedalekém Rybitví. Podle Gilara by se počet automobilů zvýšil minimálně o 100 procent.

„Už teď lidem praskají baráky, sypou se okna. To je neoddiskutovalné,“ uvedl Gilar.

Vydáno pod