Publicista podal trestní oznámení kvůli postoji KSČM k únoru 1948

Praha - Internetový publicista Martin Lér podal kvůli stanovisku KSČM k událostem z února 1948 trestní oznámení na neznámého pachatele. Výkonný výbor KSČM na pátečním zasedání o únoru prohlásil, že šlo o politický zvrat, který vedl ke vzniku socialismu. Lér zastává názor, že tímto prohlášením mohlo dojít ke spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Informoval o tom internetový server týdeníku Profit.

„Komunisté v době své vlády zavraždili mnoho lidí, zničili řadu lidských osudů, pošlapávali lidská práva a důstojnost. Těžko lze tolerovat obdivné vzhlížení k této době násilí a bezpráví,“ odůvodnil Lér týdeníku Profit podané trestní oznámení. KSČM se podle jeho názoru trvale hlásí k období komunistické totality, které bylo jedním z nejhorších období našich dějin.

„KSČM se hlásí k revolučnímu základu Února 1948 a vysoce oceňuje práci a obětavost generací budovatelů první formy socialismu, které se na prosazení této cesty a následném rozvíjení jejích pozitivních stránek podílely,“ uvedlo v pátek současné stranické vedení. Vedení strany připustilo, že první formu socialismu doprovázely „nedostatky i tragické deformace“, které myšlenku socialismu „ochudily a poškodily“.

Komunisté odmítají tvrzení, že by v únoru šlo o mocenský puč. Šlo podle nich o „ústavně provedenou revoluci, které se zúčastnily široké vrstvy občanů“.