Mašínové stále zůstávají kontroverzní dvojicí českých moderních dějin

Praha - Skupina bratří Mašínů se po únoru 1948 pokoušela ochromit nastupující totalitní režim sabotážemi. V roce 1953 pak bratři Mašínové spolu s Milanem Paumerem utekli na Západ. Jejich činnost proti komunistické diktatuře v Československu a útěk přes východní Německo si vyžádaly 6 mrtvých. Právě tato skutečnost českou společnost dodnes dramaticky rozděluje. Zatímco jedni v nich vidí hrdiny, druzí teroristy a vrahy. Sestra bratří Mašínových Zdena Mašínová pokládá otázku, zda jsou Mašínové hrdinové, či vrazi, za špatně položenou, neboť v té době nešlo podle ní o hrdinství, ale o nutnost.

„Tady vraždil celý systém, který byl nastolen po roce 1948. Komunisté si byli vědomi toho, že se musejí ozbrojit, proto první věc, kterou udělali, bylo, že zdecimovali policii, armádu a justici. Dnes se ukazují obrázky desetitisíců milicionářů, kteří pochodují republikou proti neozbrojenému obyvatelstvu,“ přiblížila již před několika lety pro ČT situaci po roce 1948 Mašínová.

Již po únoru 1948 byli oba bratři přesvědčeni, že začíná teror. V tomto názoru se utvrdili ještě poté, co nově nastupující režim začal zatýkat spolupracovníky jejich otce Josefa Mašína, který položil svůj život v boji proti fašismu. 
 
V roce 1951 ozbrojená skupina bratří Mašínů přepadla policejní stanici v Chlumci nad Cidlinou. Pokusili se omráčit příslušníka Sboru národní bezpečnosti (SNB), který na ně však vytáhl zbraň. Josef Mašín ho zabil dvěma výstřely z pistole. O dva týdny později přepadli policejní stanici v Čelákovicích. Ctirad Mašín během akce podřezal spoutaného příslušníka SNB.
 
V roce 1952 skupina přepadla auto s podnikovými výplatami. Pokladník, civilista, začal svěřené peníze bránit se zbraní v ruce. Josef Mašín jej při rvačce zastřelil.
 
Bratři Mašínové se pak v roce 1953 rozhodli emigrovat a vstoupit do americké armády. Věřili ve válku mezi Sovětským svazem a Západem, který by rodnou zemi mohl od komunismu osvobodit. Pět členů skupiny překročilo hranici u Hory Svaté Kateřiny, přes území NDR všichni mířili do Západního Berlína. Tisíce policistů a vojáků se jim snažily znepříjemnit odchod do exilu; tři z nich byli zastřeleni. Dva z ozbrojené skupiny skončili v zajetí a posléze v Československu dostali trest smrti. Jen zázrakem unikl Milan Paumer, který byl postřelen. 


Za útěk bratří Mašínových skončili na oprátce další tři lidé, jeden člověk dostal trest doživotí a čtrnáct lidí bylo odsouzeno v průměru na 17 let. Matka Mašínových ve vězení zemřela. Minulý režim je interpretoval jako surové vrahy, jejich příběh se dokonce dostal i do seriálu Třicet případů majora Zemana

Mašínové: Vrazi, nebo hrdinové?

Bylo po únoru 1948 a komunisté odsoudili k smrti Miladu Horákovou, znárodňovali soukromé majetky a těžký žalář v uranových dolech čekal tisíce lidí, kteří se proti režimu provinili mnohdy jen svou minulostí nebo jiným přesvědčením. V této situaci Milan Paumer neváhal a připojil se k bratrům Mašínům, kteří se rozhodli proti komunistickým metodám bojovat – nejdříve obyčejným rozbíjením vývěsek KSČ a portrétů Stalina a posléze se zbraněmi v ruce.

Odpověď na to, jak posuzovat činnost bratří Mašínových, nerozděluje jen české politiky. V roce 2003 označila bratry za hrdiny jen třetina lidí. Víc než polovina je považovala za vrahy. Nicméně historici upozorňují na to, že případ by se neměl posuzovat jen podle dnešních měřítek, ale také v kontextu tehdejší doby, kdy akce vyvolala reakci. 
 
„Oni začali bojovat proti tomu režimu tak, jak mohli - tedy se zbraní v ruce. Stejně tak by, kdyby byli starší, bojovali proti nacismu. Viděli v tom to samé a stejným způsobem do toho šli,“ komentoval chování bratří Mašínových historik Eduard Stehlík.

  • Zdena Mašínová, sestra Ctirada a Josefa Mašínových autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/493/49271.jpg
  • Otec bratří Mašínových, kterého v roce 1942 popravilo gestapo. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/110/10920.jpg
  • Milan Paumer - jeden ze skupiny bratří Mašínů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1848/184713.jpg
  • Milan Paumer - jeden ze skupiny bratří Mašínů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1848/184709.jpg