Stát přispěje lidem postiženým vichřicí Emmou

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí pomůže finančně lidem, jejichž majetek byl poničen vichřicí, která se v minulých dnech přehnala přes území České republiky. Od státu mohou získat příspěvek až ve výši 78 150 korun. Také ministerstvo pro místní rozvoj je připraveno přispět obcím a krajům na odstranění škod. Loni získala tyto dávky asi stovka žadatelů postižených orkánem Kyrill. Poškození se zatím obracejí na pojišťovny, které opět uvažují o zavedení tzv. větrných map.

Při získání mimořádné okamžité pomoci mohou lidé dosáhnout až na patnáctinásobek životního minima, tedy 46 890 korun. Navíc mohou získat na pořízení nezbytného vybavení domácnosti ještě dalších 31 260 korun. „Výše mimořádné pomoci se stanoví s přihlédnutím k majetkovým poměrům a příjmové situaci osoby či společně posuzovaných osob,“ vysvětluje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský.

Informace hledejte na stránkách ministerstev

Také obce a kraje mají nárok na finanční pomoc. Dotace na pořízení či opravy poničených mostů, silnic, obecních staveb a dalších zařízení mohou získat z programu Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní anebo jinou pohromou.

O dvě mimořádné dávky mohou poškození zažádat na sociálních odborech příslušných obecních úřadů. Formuláře žádostí jsou k dispozici na adrese www.portal.mpsv.cz. Další informace jsou uvedeny na internetových stránkách ministerstva práce.

Obce a kraje se musí obrátit v případě zájmu na ministerstvo pro místní rozvoj. Zásady dotačního programu i výzvu k podávání žádostí o finance zveřejní resort na svém webu 20. března. K získání prostředků je nutné doložit snímky škod.

Výše škod pojišťovny zatím neznají

V souvislosti s vichřicí se znovu objevily záměry na zřízení tzv. větrných map. Označovaly by rizikovější oblasti, které by tím pádem znamenaly vyšší pojištění pro jejich obyvatele.

Stanovení takových lokalit ale není snadné. „S větrem je to jiné než s vodou, u které tušíte, kam se rozlije. Vítr vane jinak pět nebo sto metrů nad zemí a jinak v Dvořákově ulic nebo jiné,“ vysvětluje mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Pojišťovny ale v současné době více než zřizování větrných map zajímají způsobené škody. Jejich výše je zatím těžko odhadnutelné, ale například Česká pojišťovna očekává škody až 120 milionů.