V Turnově jezdí řidiči ještě více nebezpečně než loni

Turnov - Některé hlavní silnice v Turnově jsou stále více nebezpečné. Při únorových kontrolách na silnici první třídy R35, v Sobotecké ulici a na dalších místech naměřili městští policisté nepřiměřenou rychlost 85 řidičům. Většina z nich jela na povolené "padesátce" přes 80 kilometrů v hodině a situace se oproti loňskému roku ještě více zhoršila. Novinářům to dnes řekl velitel turnovské městské policie Luboš Trucka.

„Měřili jsme v pátek a v sobotu. U benzinové pumpy na okraji Turnova směrem k Jičínu se jedno auto řítilo rychlostí 106 kilometrů za hodinu. V minulosti jsme ale zaznamenali ještě větší překročení povolené rychlosti. V Bezručově ulici, kudy se jezdí k zámku Hrubý Rohozec, měl řidič na konci loňského roku na tachometru 114 kilometrů za hodinu,“ dodal Trucka.
   
Od března posílí městská policie v Turnově ve všední dny hlídky. Místo dvou policistů budou v ulicích čtyři. Dva se zaměří speciálně na dopravu v centru města. V lednu měřili strážníci rychlost jednou a v únoru dvakrát.
   
Bezohlední motoristé jsou pro obyvatele více než čtrnáctitisícového Turnova dlouhodobou hrozbou. Například loni v květnu jich při měření překročilo rychlost 119 ze 120. Motoristům dopadeným na povolené „padesátce“ s více než devadesátikilometrovou rychlostí hrozí zákaz řízení na šest měsíců až jeden rok, pokuta 5000 až 10.000 korun a připíše se jim pět trestných bodů. Kdo jel více více než 70 kilometrů v hodině, dostane tři trestné body a pokutu od 2500 do 5000 korun. Za více než 50 kilometrů se uděluje pokuta 1000 korun a dva trestné body.
   
V Turnově funguje jeden pevný radar. Dokáže při překročení povolené rychlosti vyfotografovat automobil i s řidičem. Stojí v ulici 5. května poblíž nemocnice a doprava se tam zklidnila.