Pro novináře se otevírá ženevský autosalon

Ženeva - Zatím jen novinářům se otevírají brány ženevského autosalonu. Výrobci se letos budou snažit přilákat zákazníky hlavně ekologickými modely. Zájem o malá auta s nízkou spotřebou roste kvůli vysokým cenám ropy a vládním pobídkám k nákupu vozů s nízkými emisemi. Česká automobilka Škoda Auto představí ve Švýcarsku novou generaci své vlajkové lodi Superb - poprvé bude vybavená pohonem všech čtyř kol.

Podle zpravodaje České televize Jana Hreňa je ženevský autosalon již typický svým širokým záběrem a svou pestrostí. Na výstavě se představí i nový Citroën C5 a také Honda Accord. Ford představí novou Fiestu, která je na stejných základech jako Mazda 2. V Ženevě je i nejlevnější auto na světě Tata Nano.

Z luxusních vozů má premiéru Rolls-Royce Phantom Coupé a speciální verze Bugatti Veyron. Dvoudvéřový Phantom Coupé vychází z tradiční limuzíny Phantom.

Na autosalonu se představuje i celá řada elektromobilů, od jednoduchých vozů až po luxusní limuzínu, které by mohly předznamenávat budoucí směr automobilového průmyslu. Těmto vozům je na výstavě vyhrazena jedna menší hala. Na vývoji automobilů s ekologickým pohonem, tedy elektromobilů a hybridních aut, v současné době pracují především malé firmy a snaží se s nimi prosadit na trhu.

Vývoj automobilového průmyslu se v dnešní době vyznačuje dvěma tendencemi. Podle Petra Korbela z časopisu Ekonom stále platí to, že automobiloví výrobci nejvíce vydělávají na luxusních autech, která ovšem mají velkou spotřebu a už na jejich výrobu se spotřebuje velké množství materiálu. Na druhou stranu politika Evropské unie vede ke snižování emisí v ovzduší a k tomu patří i vývoj lehčích, menších, a tím pádem úspornějších aut. Na ženevském autosalonu je rozhodně vidět obojí.

Český zástupce Škoda zde představí novou verzi Superb, která se podle Korbela výrazně liší od své předešlé verze a také má, na rozdíl od svého předchůdce, daleko větší šance, že bude na trhu stejně úspěšná, jako jsou modely Octavia a Fabia. Zajímavá bude jistě i jeho ekologická verze Superb Greenline.

Celkově se na ženevském autosalonu představí 130 novinek. 94 z nich jsou nové modely evropských nebo světových osobních aut. Pro veřejnost se autosalon otevře ve čtvrtek 6. března a potrvá až do neděle šestnáctého.