Případ Berka dnes začne soudit náhradní soudce

Tábor - Táborský krajský soud začne znovu projednávat kauzu podezřelých konkurzů ústeckého soudce Jiřího Berky. Poprvé povede jednání nový předseda Zdeněk Kučera, který případ převzal jako náhradní soudce. Jiří Bernát, který se kauzou zabýval rok a půl, musel odejít do důchodu. Ze zločinného spolčení kolem soudce Berky je obžalováno devět lidí. Nejvyšší soud ke kauze přidělil také korupční aféru Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) a zřejmě ještě přibude další obžaloba - desátý konkurz na strojírenskou firmu Grafostroj a.s. ze Cvikova.

Soud tento týden přečte listinné materiály a vyslechne svědky ke konkurzu na Stavební podnik Ralsko. Na konci března se pak bude věnovat konkurzu na Union banku, díky němuž policie celou skupinu v roce 2003 rozkryla. Případ patří k nejrozsáhlejším kauzám. Spis obsahuje desetitisíce stránek a soud musí vyslechnout stovky svědků. Dokazování by podle Kučery mohlo skončit nejdříve v květnu.

Čtyřiasedmdesátiletý Bernát, který patřil mezi nejstarší české soudce, směl soudit díky výjimce jen do konce loňského roku. Kauzu, jíž se zabýval od června 2006, nestihl rozhodnout a na případu se bude podílet jen jako asistent. Případ loni 29. listopadu předal Kučerovi.

Kučera se od začátku účastnil všech líčení, ale na převzetí kauzy se musel připravit. „Sice jsem u případu seděl a řadu věcí znal, ale vyřizoval jsem svoji běžnou agendu a nebyl jsem úplně detailně seznámen se spisovým materiálem,“ řekl.

Hlavní líčení zpozdila o několik měsíců námitka podjatosti proti Bernátovi, kterou koncem března podala státní zástupkyně Daniela Smetanová. Důvodem byly Bernátovy výroky během hlavního líčení a pro média. Vrchní soud v Olomouci ji ale zamítl. Podle Bernáta by jinak rozsudek zřejmě už padl.

Vydáno pod