V kauze utýrané kočky padlo první obvinění

Praha - Policie dnes ukončila vyšetřování v případě kočky, kterou na své párty utýrala skupina mladých lidí. V rámci vyšetřování bylo zahájeno trestní stíhání jednadvacetiletého muže pro trestný čin týrání zvířete. Muži, který se k činu doznal, hrozí až dva roky vězení. Další z účastníků párty, pětadvacetiletý muž z Ostravy, který celé video z akce nahrál a v lednu tohoto roku zveřejnil, je podezřelý ze spáchání přestupku a může dostat až třicetitisícovou pokutu. Skutek byl předán k projednání ve správním řízení.

„Jednání ostatních účastníků nelze z hlediska trestního hodnotit jako spáchání trestného činu nebo přestupku,“ doplnil velitel služby kriminální policie a vyšetřování Radim Wita. Otřesné video z akce se dostalo letos v lednu na internet a vyvolalo bouřlivý ohlas celé veřejnosti. Případ nyní skončí na Okresním státním zastupitelství ve Frýdku-Místku, kde bude podán návrh na obžalobu.

Na party skupiny sedmi mladých lidí se kolem desáté hodiny večer objevila cizí kočka. Jednomu z mladíků připomínala postavu mafiána z počítačové hry Mafie. Začal proto předstírat, že ji opíjí alkoholem. Lahev ale byla podle policie zavřená. Na kočku ovšem začal dorážet bojový pes jednoho z mužů. Jelikož se úspěšně bránila, začali ho ostatní kamarádi provokovat, že se jeho pes kočky bojí. Majitel proto psa vydráždil a na zvíře poštval. Místo pomoci ale muž nakonec kočce rozdrtil nohou lebku. Podle svých slov se tak snažil zkrátit její utrpení.  

Hrůzný případ týrání se stal už v létě 23. července 2006 na zahradě hotelu Morávka ve stejnojmenné obci na Frýdeckomístecku. Vyšetřování tak bylo podle Wity náročné vzhledem k velkému časovému odstupu od spáchání skutku. „Někteří z účastníků akce jsou v současné době dlouhodobě v cizině a jejich podání vysvětlení muselo být provedeno pomocí internetu. Složité bylo i ověřování totožnosti,“ objasnil. K vyšetření celého případu přispěla i pomoc veřejnosti, která pomohla identifikovat jednotlivé účastníky akce.
 
Podle veterinářů, kteří celé video zkoumali, kočce alkohol podáván nebyl. Sama by ho také nedokázala polknout. Jako týrání ale označili už samotné štvaní psa proti kočce a její následné usmrcení rozdrcením lebky.