Za dvojnásobnou vraždu má jít důchodce na 15 let do vězení

Ústí nad Labem - Důchodce Eduard Černý si za dvojnásobnou vraždu odpyká patnáct let ve vězení. Poslal ho tam ústecký krajský soud kvůli tomu, že loni v červenci v chatové oblasti v Ostrově na Ústecku po hádce zastřelil své sousedy, muže a ženu. K vraždě se u soudu přiznal.

Sedmdesátiletý důchodce střelil osmapadesátiletého muže a o tři roky mladší ženu do hlavy nelegálně drženým perkusním revolverem. Místní tvrdí, že byl Černý konfliktní člověk, který často pil.

Černý při dřívějších soudních líčeních uvedl, že se zastřeleným mužem byl dlouhou dobu kamarád. Jejich vztahy se údajně zhoršily, až když si našel novou přítelkyni, Černého druhou oběť. V den vraždy se nejprve navečer střetli na cestě k jejich chalupám, po které šli manželé Černých. Jejich soused s přítelkyní na ně z auta troubili a nadávali jim, že překážejí v cestě. Černý tvrdí, že šli po straně, muž do nich údajně najížděl. Syn oběti zase u soudu řekl, že se od otce dozvěděl, že schválně překáželi.

Incident pokračoval večer. Svědci u soudu řekli, že slyšeli hádku, ve které padala ostrá a vulgární slova. Černý s manželkou tvrdí, že ho muž nakonec zmlátil. Obžalovaný u soudu vypověděl, že v chalupě zjistil, že mu chybí doklady. Vzal proto pistoli a šel je hledat na sousedův pozemek, kde se udál předchozí incident. Soused ho údajně viděl, začal zase sprostě nadávat a vyhrožovat smrtí jemu i jeho ženě. Černý dodal, že dostal vztek, zatmělo se mu před očima a stiskl spoušť. Zbytek si prý pořádně nepamatuje. Po chvíli sám zavolal policii.