Sbírka Pomozte dětem slaví desátý ročník

Praha - Sbírka Pomozte dětem, kterou pořádá Nadace rozvoje občanské společnosti a Česká televize, letos dospěla k jubilejnímu desátému ročníku. Sbírka, které tradičně patří vysílání ČT o Velikonočním pondělí, vynesla za předchozích devět ročníků 101 milionů korun, které pomohly 133 000 ohrožených a znevýhodněných dětí. Letošní desátý ročník se proto podle organizátorů sbírky ponese v duchu vzpomínání na uplynulé ročníky.

„Vzali jsme si inspiraci ze všech možných předávání cen a bude to lehká parodie na Oscary, Grammy, Elsy, České lvy. A díky tomuto leitmotivu (předávání cen) můžeme poděkovat všem, kteří se na tom ročníku podíleli,“ uvedl vedoucí projektu Tomáš Přenosil k podobě hlavního večerního zábavného pořadu Kuře slaví 10 let. Tím v pondělí 21. března od 20:00 na ČT1 televizní část sbírky vyvrcholí.

Lidé mohou na sbírku Pomozte dětem přispět zasláním dárcovské SMS zprávy ve tvaru DMS KURE na číslo 87777, cena SMS je 30 korun, přičemž na charitu jde 27 korun. Přispět mohou i po celý rok na sbírkové konto 666 999 666/0300. Peníze zaslané na sbírkové konto jsou rozděleny ve veřejném výběrovém řízení.

Podoba sbírky se podle Přenosila za deset let proměnila a udělalo se na ní hodně práce. „Zavedla se pravidla typu, že všichni účinkující vystupují bez nároku na honorář, zavedlo se call-centrum, dárcovské zprávy DMS - věci, které jsou dnes naprosto normální, ale musím říct, že před sedmi lety byla charita na TV obrazovce v plenkách,“ míní.

Od počátku projektu, jehož symbolem je žluté kuře se záchranným kruhem kolem pasu, se jej účastní moderátorka ČT Marcela Augustová. Ta bude pondělní večer moderovat tradičně s Tomášem Hanákem a poněkolikáté za sebou i s Michaelou Maurerovou a Vojtou Kotkem.

„Říkali jsme si: zkusíme to, uvidíme, jestli to vůbec bude pokračovat. A dnes je to velký projekt, jedna z vlajkových lodí v ČT, a těch peněz se vybírá mnohem více,“ uvedla Augustová k počátkům projektu. „Je to radostné, jak se to pěkně rozjelo a že i po těch deseti letech lidé posílají znovu a znovu a znovu, že si neřekli: jednou a dost, stačilo,“ dodala.

O dva ročníky méně má na kontě Hanák. „Samozřejmě jsem polichocen, protože moje aktivity jsou - to kvůli dětem, ne kvůli tomu, že bych byl hrabivý - i komerčnějšího rázu. To znamená, že to vítám jako takový odpustek,“ řekl s nadsázkou Hanák novinářům.