U soudu s Polednovou se promítaly záběry zmanipulovaného procesu

Praha - Dnešní druhý den hlavního líčení s bývalou prokurátorkou Ludmilou Brožovou-Polednovou, obžalovanou za účast v procesu s političkou Miladou Horákovou, začal promítáním filmového záznamu z procesu. Polednová se líčení neúčastní kvůli špatnému zdravotnímu stavu a s největší pravděpodobností již do procesu osobně nezasáhne. Sama si totiž přála, aby byl případ projednán v její nepřítomnosti.

Jde o vůbec první soud, který se vztahuje k procesu s Horákovou. Polednová je obžalována ze spolupachatelství na vraždě a hrozí jí patnáct let vězení. Podle obžaloby se zúčastnila jasně zmanipulovaného procesu, i když věděla, že o vině a trestu pro nepřátele tehdejšího komunistického režimu se již rozhodlo mimo soudní síň. Polednová měla „zrádce“ odsoudit především morálně. Důraz byl také kladen na to, že mezi odsouzenými byly tři ženy a právě na ně měla působit.

Soud má k dispozici tři videokazety a šest CD disků s filmovými i zvukovými záznamy, které byly pořízeny při procesu v roce 1950. Právě dnešní přelíčení začalo promítáním historického záznamu ze samotného procesu. „Bude to jeden z důkazních materiálů, a proto zúčastnění musejí zhlédnout celý sedmihodinový záznam,“ upřesnil redaktor ČT Jan Šenkýř.

Diváci v soudní síni tak dnes mohli na vlastní oči vidět, jak proces probíhal. Otázky prokurátorů se spíše podobaly politickým proklamacím plným frází a demagogie. Odsouzení odříkávali naučené texty, když se od nich výjimečně odchýlili, byli okamžitě přerušeni. Žalobci se střídali v emotivních obviněních, že skupina připravovala návrat kapitalismu a světovou válku.

Promítání je na programu také ve čtvrtek dopoledne. Konečný rozsudek podle Šenkýře s největší pravděpodobností nepadne: „Velmi optimisticky se tvářil soudce Petr Braun, který řekl, že je snad naděje na zítřejší verdikt. Nicméně stále zbývá část nezhlédnutého filmového materiálu a poté se dá předpokládat, že obhájce Polednové vystoupí s velmi dlouhou řečí a se svým závěrečným návrhem, který přednese i státní zástupce,“ specifikoval zítřejší program soudu Šenkýř.

Ještě předtím, než se dnes na televizních obrazovkách objevily záběry zmanipulovaného procesu, soudce Petr Braun přečetl výpověď Milana Moučky, tehdejšího velitele vyšetřování komunistické Státní bezpečnosti (StB). „Je to jediný žijící svědek,“ zhodnotil důležitost jeho svědectví Braun. Moučku chtěl původně Braun předvolat jako svědka, Polednová dnes ale po poradě s obhájcem dala souhlas, aby se četla jeho dřívější výpověď na policii, a nebude již trvat na jeho osobní účasti.

„Dnes bylo přečteno pouze jeho svědectví a výpověď, na které není nic zajímavého, protože se tam neustále opakuje: “nepamatuji si, nevzpomínám si„,“ konstatoval Šenkýř. Moučkovo svědectví, ve kterém mimo jiné popřel informace vyplývající z archivních dokumentů, které soudce četl v úterý, tak mnoho nového do dnešního líčení nepřineslo.

Právnička a politička Horáková byla jedinou ženou popravenou za politických procesů v 50. letech. Spolu s ní bylo odsouzeno dalších 12 lidí. Jan Buchal, Záviš Kalandra a Oldřich Pecl k trestu smrti, další čtyři na doživotí a pět dostalo různě dlouhé tresty vězení.

O milost odsouzených žádala tehdejšího prezidenta Klementa Gottwalda řada světových osobností, mezi nimi i Albert Einstein. Vedení strany a státu ale bralo proces jako důležitý krok ve vypořádání se svými nepřáteli a žádosti zamítlo. 27. června 1950 brzy ráno byla Milada Horáková a další tři odsouzení popraveni.