Péče o pacienty po mrtvici by mohla být dostupnější

Praha - Mozková mrtvice (iktus) ročně postihne v České republice 35 tisíc lidí. Polovina z nich zemře nebo má trvalé následky. V zemi zatím funguje pouze dvacet dostatečně vybavených iktových pracovišť, které se specializují na léčbu, prevenci a diagnostiku mozkové mrtvice. Ne všichni obyvatelé republiky tak mají možnost dostat potřebnou péči včas. Ministerstvo zatím situaci zmapovalo a nyní hledá cestu, jak tento typ péče financovat lépe než doposud. Až bude síť komplexně připravená, chce čerpat peníze z evropských fondů.

V jednotlivých krajích nyní odborná pracoviště jsou, ale ne všechna splňují potřebné parametry. Nejhorší situace je v jižních Čechách. „Potřebujeme zkrátit dobu od prvních příznaků mrtvice do doby, kdy bude pacientovi poskytnuta potřebná péče,“ uvedl přednosta Neurologické kliniky FTN Praha Otakar Keller.

Pracovištím zatím chybí potřebné vybavení i intenzivní lůžka, která zaručují, aby měla léčba mozkové mrtvice patřičnou úroveň. V krajích by podle ředitelky odboru zdravotních služeb MZ ČR Stanislavy Pánové měly zároveň fungovat i menší jednotky, které by zvládly i lehčí případy.    

Mrtvice patří celorepublikově mezi nejčastější příznaky úmrtí. Základními příznaky jsou podle Kellera porucha hybnosti, citlivosti, brnění v polovině obličeje nebo i porucha řeči. Se stárnutím české populace se navíc množství mozkových příhod zvyšuje. Mezi riziková onemocnění patří také cukrovka a vysoký krevní tlak. Roli hraje i nezdravý způsob života s kouřením na prvním místě.