Obce na Chlumecku chtějí dodatečné odškodné za radar

Chlumec nad Cidlinou - Dodatečné odškodné za vojenský radar, který stojí od roku 2006 u obce Nepolisy, chtějí po vládě starostové obcí na Chlumecku. Informaci přineslo středeční Právo. Ministři podobnou podporu slíbili obcím v Brdech, kde by mohla stát americká radarová základna. Další kompenzace ale vláda neplánuje.

Vedení obcí z Chlumecka minulý týden napsalo ministryni obrany Vlastě Parkanové. Ministerstvo zatím dopis neobdrželo, takže se k němu nemohlo vyjádřit. O žádné kompenzaci obcím v okolí Nepolis ale neuvažuje.

Starostové chtějí dodatečné finanční kompenzace za umístění a zprovoznění nepoliského radaru, který se v roce 2006 stal vůbec prvním radarem sítě protivzdušné obrany NATO na českém území. Vadí jim, že se jich - na rozdíl od starostů brdských obcí - ohledně radaru nikdo nezeptal na jejich názor. Argumentují, že pokud by nastala válka, stalo by se Chlumecko potenciálním cílem nepřátel. Tato skutečnost údajně snižuje hodnotu tamních pozemků i chuť lidí žít v Chlumci a jeho okolí.

Chlumecké obce chtějí svůj protest koordinovat s podobně dotčenými obcemi z okolí Sokolnic u Brna.

Vydáno pod