Rychlost v obcích budou možná měřit i soukromé radary

Praha - Soukromé firmy by mohly od příštího roku měřit rychlost v obcích. Návrh novely silničního zákona, který s tím počítá, schválila v únoru vláda. Informují o tom Lidové noviny a Právo. Některé soudy přitom už dřív dospěly k názoru, že důkaz ze soukromého radaru je nezákonný. A plánovaná novinka se nelíbí ani odborníkům.

Vláda chce k radarům pustit soukromníky, ale s podmínkou, že na měření rychlosti bude dohlížet policista nebo strážník. Pokud návrh projde parlamentem a podepíše ho prezident, začne platit od ledna příštího roku.

U odborníků ale bude novinka hledat podporu jen těžko. Proti je například Autoklub České republiky, kterému se nelíbí, že soukromé firmy dostanou možnost dokumentovat pohyb lidí. A zároveň upozorňuje na to, že radar v rukou soukromníka, to bude hlavně chuť vydělat. Radary by pak byly spíše na místech, kde bude snadné šoféry změřit, a ne tam, kde je to opravdu potřeba.

Šéf dopravních policistů Martin Červíček Lidovým novinám řekl, že jeho podřízení rozhodně nebudou služeb soukromých provozovatelů využívat. Policie je podle něj soběstačná s technikou, kterou má.

Návrh by tak mohl pomoci hlavně malým obcím, které nemají na radar peníze a zároveň nemají ani strážníky, kteří by přístroj obsluhovali.