Řidič sebevrah stráví za mřížemi šest let

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci poslal Rostislava Bednaříka, řidiče-sebevraha, za pokus o vraždu na šest let do vězení. Jednadvacetiletý mladík chtěl loni spáchat sebevraždu. Svým autem záměrně najel do protisměru. Řidič protijedoucího auta byl těžce zraněn, Bednařík jen lehce. Vrchní soud dnešním rozhodnutím ještě o dva roky zvýšil původní trest krajského soudu. Zároveň zvýšil Bednaříkovi zákaz řízení z šesti na deset let. Obhájkyně Irena Demenyová s rozsudkem nesouhlasí a zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu.

Odvolací soud tak částečně vyhověl státnímu zástupci, který čtyřleté vězení považoval za mírné a požadoval alespoň sedmiletý až osmiletý trest. „Jde o zvláštní případ, se kterým se senát ještě nesetkal. Jsou tady sice dány podmínky pro mimořádné snížení trestu, ale čtyřletý trest s ohledem na následky jednání obžalovaného je nepřiměřený,“ uvedl předseda senátu Vladimír Rutar. Soudci také v jeho případě označili auto za zbraň.

Mladíkovi původně hrozila sazba deset až patnáct let. Prvoinstanční soud ale vzal v úvahu, že je Bednařík mladý, že nebyl dosud trestán a svého činu litoval.

Horším následkům nehody zabránila dle znalců rychlá reakce druhého řidiče, vojáka z povolání, který strhl volant do strany a zabránil čelnímu střetu. Přesto ale řidič protijedoucího auta utrpěl vážná zranění - otřes mozku, poranění krční páteře, hrudníku a zlomeninu nohy.

Bednařík se o dobrovolný odchod ze života už v minulosti pokusil. V roce 2002 skočil z mostu v Otrokovicích, vážná zranění přežil. Pak se léčil na psychiatrii. Podle odborníků trpí nevyléčitelnou poruchou osobnosti a v budoucnu proto nevylučují další sebevražedné pokusy. „Jeho společenská nebezpečnost je s ohledem na způsob provedení velmi vysoká,“ myslí si státní zástupce Ilja Kubíček.