Paroubek chce nové vnitrostranické referendum o radaru

Praha - Postoj sociální demokracie k protiraketové základně musí podle Paroubka vzniknout z velké vnitrostranické demokratické diskuse a také v debatě s veřejností. Předseda ČSSD chce proto ve straně uspořádat nové referendum o radaru. Poslanec sociální demokracie, který by výstavbu radaru podpořil, by podle něj neměl být na příští kandidátce strany. Paroubek se zpočátku vyslovoval pro vybudování základny, současně ale podotýkal, že respektuje většinový negativní postoj sociálních demokratů.

„V pátek navrhnu vedení sociální demokracie uspořádání vnitrostranického referenda, ankety, kde se obrátíme na všechny místní organizace sociální demokracie,“ uvedl Paroubek.

Stranické vedení chce organizacím položit tři otázky - zda chtějí umístění amerického radaru v Česku a zda má strana za současných okolností trvat na referendu. Obsah třetí a čtvrté otázky zveřejní až v pátek. Budou se prý týkat obsahu smlouvy o radaru s USA.

ČSSD se stále snaží prosadit celorepublikové referendum. Pokud ho ODS neumožní teď, chtějí sociální demokraté hledat možnost, jak by se mohl český lid k základně vyjádřit v budoucnosti.

Sociální demokracie se chystá podpořit i akce občanské iniciativy Ne základnám v Praze na Hradčanském náměstí a v jiných českých městech, které se budou konat 15. března.

Vydáno pod