Nejvyšší soud odvolal soudce kvůli průtahům

Brno - Nejvyšší soud (NS) odvolal kvůli průtahům z funkce pražského soudce Karola Kubíčka. Podle kárného senátu způsobil průtahy ve více než stovce případů. Senát se uchýlil k nejtvrdšímu trestu, jaký mohl uložit. V první instanci potrestal Vrchní soud v Praze Kubíčka jen půlročním snížením platu o čtvrtinu. Kubíček i jeho nadřízení se ale odvolali. Už dopoledne NS rozhodoval o jiném soudci kvůli tomu, že fingoval soudní jednání. Toho ale potrestal jen snížením platu.

Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy tak podle Nejvyššího soudu smí dále soudit. NS zrušil rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, který soudci loni odejmul talár. Namísto toho bude mít Nagy půl roku o čtvrtinu nižší plat. Nagy před časem zmeškal soudní jednání, vymyslel si a zaprotokoloval závěrečnou řeč obhajoby a vynesl rozhodnutí, jako by se líčení opravdu uskutečnilo. Nadřízení mu kromě lží a falšování jednání vytýkali také průtahy. Nagy se bránil tím, že prý byl ve stresu a projevily se u něj příznaky choroby.

Podle Nejvyššího soudu způsobil Nagy průtahy v šesti případech, ale vzhledem k tomu, že řeší celkově stovky případů, jedná se podle soudu o drobné pochybení. Soud vzal také v potaz, že v případě fingovaného líčení nikomu neublížil, s rozsudkem obě strany souhlasily a neodvolaly se.

Soudce se hájil mimo jiné tím, že trpěl takzvaným syndromem spánkové apnoe. Choroba způsobuje, že člověk ve spánku přestává na několik vteřin dýchat. Nemoc může mít za následek nespavost, deprese a úzkosti. Kárný senát proto přihlédl k psychiatrickému posudku, podle kterého se soudcovy zdravotní problémy musely někde projevit. Nyní už je zdravý.Nagy bude zřejmě přeložen na soud pro Prahu 8. Podle Nejvyššího soudu tak dostává poslední šanci.