Topolánek: Zdravotní rizika radaru jsou vyloučena

Praha - Vláda vzala na vědomí zprávu expertů o zdravotních vlivech amerického radaru na obyvatele Brd, kde by podle plánů mělo zařízení stát. Premiér Mirek Topolánek řekl, že lidé v okolí radaru vystaveni nebezpečnému záření nebudou. „Studie, která vycházela z odborné vědecké práce těch, kteří se tím u nás dlouhodobě zabývají, a z empirického měření, mohu tedy konstatovat, že zdravotní rizika jsou vyloučena,“ uvedl po středečním zasedání vlády.

Ne všem koaličním politikům se ale zpráva líbí. Strana zelených se zdržela při hlasování, kterým se tato zpráva vzala na vědomí. Podle ministra školství Ondřeje Lišky by měla být zpráva podrobnější a bylo by dobré ji vrátit k přepracování.

Podle informací Práva ze zprávy vyplývá, že lidem hrozí riziko ve výškách, kam směřuje paprsek radaru. Ohroženi by tak mohli být lidé v balónu a na rogalu.

Dokument zpracovala Národní referenční laboratoř pro neionizující elektromagnetické pole a záření. Na studii se podle Práva podíleli čeští odborníci, kteří loni v září zkoumali účinky radaru na Marshallových ostrovech. Ve zprávě se mimo jiné uvádí, že pokud se v Brdech postaví stejný radiolokátor, který je umístěný na ostrově Kwalein v Tichém oceánu, nebudou okolní obyvatelé vystaveni záření překračujícímu hodnoty stanovené v nařízení vlády.

O tom, že radar neohrozí zdraví obyvatel Brdska, přesvědčovala i předběžná studie představená loni v srpnu armádním hygienikem. Podle ní ve vzdálenosti 800 metrů od radaru, tedy v ochranné zóně, splňuje stanice s velkou rezervou hygienické limity.

Starostové obcí, v jejichž okolí má radar vzniknout, tehdy ale zprávě armádních hygieniků příliš nevěřili. Výsledky studie loni zpochybňoval také předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj byla málo reprezentativní, mělo se na ní podílet více odborníků, nejen vojenští experti. Navíc prohlásil, že pokud někteří sociálnědemokratičtí poslanci podpoří výstavbu amerického radaru v Brdech, napříště zřejmě ztratí šanci dostat se na volební kandidátku strany.

Paroubek navíc chce ČSSD více zapojit i do akcí namířených proti výstavbě radaru. ČSSD by se podle něj mohla účastnit například protestu, který iniciativa Ne základnám plánuje na 15. března.