Policie šetří krádež šesti milionů z letadla ČSA

Praha - Policie šetří kuriozní případ, kdy z pytle, ve kterém se na ruzyňském letišti přepravovalo několik miliard, ukradl zloděj čtvrt milionu eur. Šest pytlů s penězi se přepravovaly letadlem ČSA na trase Frankfurt - Praha -Tallin. Policie podezřívá hlavně zaměstnance odbavovacích společností.

„V současné době je tento případ ve stádiu vyšetřování. Vzhledem k výši způsobené škody se případem zabývají kriminalisté ze Správy hlavního města Prahy,“ potvrdila informaci mluvčí správy Eva Miklíková. Zloděj zřejmě v okamžiku prořízl jeden z pytlů a nepozorovaně vzal malý balíček. Vydělal si tak skoro 6 milionů korun.

Policie prověřuje všechny osoby, které mohly přijít s penězi do styku. Zkoumá také záznamy z bezpečnostních kamer. „Na letišti Praha je bezpečnostní kamerový systém, který se skládá z 1200 kamer. Policie si pro účely vyšetřování vyžádala záběry z některých z nich,“ uvelda Krejčí.

Podle informací České televize mohl peníze vzít některý ze zaměstnanců odbavovací společnosti, a to nejspíše ještě v nákladovém prostoru letadla. V tom případě by se ale práce policistům zkomplikovala, protože právě tam kamery nejsou. I tak se ale okruh podezřelých zužuje. „V tuto chvíli lze specifikovat úzký okruh lidí, kteří se u té zásilky pohybovali, a v jaké fázi k tomu asi mohlo dojít,“  naznačuje mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

Nové peníze umí vyrobit jen několik tiskáren na světě. Bankovky se proto mezi státy přepravují letadly běžně. Je to rychlé, a doteď to bylo i nejbezpečnější.