Verheugen: Neschvaluji postup Česka v otázce víz do USA

Praha - Českou republiku navštívil evropský komisař pro podnikání a průmysl Günter Verheugen, který se dnes v Praze zúčastní veřejné diskuse na téma Evropská unie jako přínos pro konkurenceschopnost malých a středních podniků v globální ekonomice. Česká republika podle něj potřebuje vylepšit prostředí pro podnikatele. Jedním z řešení je například snížit míru byrokracie, a to alespoň o pětinu. Komisař zároveň neschválil postup Česka v souvislosti se zrušením víz do USA.

Jednání České republiky ve věci víz rozladilo i ostatní členské státy Evropské unie. Dvoustranné memorandum, které ČR podepsala, neschvaluje ani Günter Verheugen. Ve středečních Událostech, komentářích řekl, že by bylo dobré, aby v takových otázkách postupovala Česká republika společně s unií.

Verheugen v pořadu ČT řekl: „Je třeba dobře si rozmyslet, jaké údaje budeme poskytovat do celého světa. Máme společný prostor, práva a také bezpečnost. Máme schengenský prostor, proto bychom měli mít i společnou vízovou politiku. Nicméně se domnívám, že problém se vyřeší poměrně rychle. Bude se o tom hovořit s Američany a jsem si jist, že určitě dojde k dohodě. Česko se potom musí jen rozhodnout, zda se k této dohodě připojí, nebo ne.“

Zároveň řekl, že má pro Českou republiku pochopení, protože trvalo poměrně dlouho, než Evropská unie na tento problém vůbec reagovala.  Komisař se domnívá, že se celá situace brzy vyřeší.

Verheugen dále uvedl, že české podniky čelí vysoké zátěži byrokracie. V budoucnu se unie bude snažit, aby se nadbytečné předpisy v podnicích celkově snížily. Velký společný trh ale bude i nadále vyžadovat společná evropská pravidla, která už v řešení 27 členských zemí nemusí zcela fungovat. Komisař také vyjádřil mínění, že české podniky profitují z Evropské unie stejně dobře jako ostatní členské země, pokud ne ještě lépe.

Spory, které panují mezi jednotlivými členskými státy po rozšíření Evropské unie, vnímá Verheugen jen jako běžné neshody. „Samozřejmě, že sem tam existují spory, to je normální. To se stává v každé rodině,“ uvedl komisař. Rozšíření podle něj funguje velmi dobře a unii dovedlo k politické stabilizaci, která přinesla Evropě velké ekonomické výhody. Nové členské země se podle něj velmi dobře integrovaly.

Vydáno pod