ČR a USA zahájily další kolo vyjednávání o smlouvě

Praha - Zástupce ministerstva obrany čeká další kolo jednání o smlouvě, která má stanovit podmínky pobytu amerických vojáků v Česku, pokud bude v Brdech stát radar protiraketové obrany. Smlouva o pobytu vojsk (SOFA) k protiraketovému radaru řeší mimo jiné právní postavení a eventuální trestní odpovědnost amerických vojáků v Česku.

Podle vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry (ODS) je možné, že se otázky trestní odpovědnosti amerických vojáků dojednají již tento týden.  

„Já si myslím, že je naděje, že tato otázka nebo tato část té dohody by mohla být tento týden dohodnuta,“ řekl Vondra v Českém rozhlase 1 - Radiožurnálu. Dodal, že Česko každopádně nepřistoupí na nižší standardy, než jsou obvyklé pro podobné americké základny na území západoevropských států.

Česko s USA celkem vyjednává o dvou smlouvách, které mají určit podmínky pro vybudování radaru ve vojenském újezdu Brdy. Zejména rozhovory o hlavní smlouvě, která se týká radaru, se již blíží rychle ke konci. Premiér Mirek Topolánek nedávno po setkání s americkým prezidentem Georgem Bushem ve Washingtonu řekl, že se věc podaří dořešit během několika dnů „doma“, samotný dokument pak podepsat zhruba v době dubnového summitu NATO v Bukurešti.

Spory v hlavní smlouvě se zřejmě týkají ujednání o ochraně životního prostředí. Čeští vyjednavači chtějí, aby právní aspekty ochrany životního prostředí v okolí zamýšlené radarové základny vycházely z přísnějších norem bez ohledu na to, jestli jsou americké nebo tuzemské. Je také možné, že se sporné části týkají nápravy případných škod.

Naopak uzavření smlouvy SOFA se zřejmě protáhne. Topolánek nevyloučil, že dohoda SOFA by mohla být hotova až po summitu, nepochybně pak do léta. Podle dřívějších informací Washington chce, aby se smlouva o pobytu vojsk netýkala jen radarové základny v Brdech. Do budoucna by se podle nich měla týkat i případné další přítomnosti amerických vojáků v Česku.

Při únorovém kole rozhovorů týmy například řešily, jakou budou mít vozidla USA poznávací značku, zda tuzemskou nebo americkou. Stále byla také otevřená otázka, jaké možnosti bude Česko mít při kontrole stavebních prací na stanici.

Česká vláda začala o umístění radaru ve vojenském prostoru Brdy s USA vyjednávat loni. Americký záměr už od počátku kritizuje Rusko. Odmítavě se k němu také podle průzkumů veřejného mínění staví většina obyvatel Česka.