Proces s Tomášem Pitrem a Miroslavem Provodem obnoven nebude

Praha - Městský soud v Praze dnes zamítl žádost podnikatelů Tomáše Pitra a Miroslava Provoda. Oba muži chtěli obnovení řízení. Soud je v roce 2006 poslal za daňové delikty z roku 1994 na pět let do vězení. Stát měli tehdy připravit o 51 milionů korun. Zatímco Provod si trest odpykává ve vězení, Pitr je od loňského roku na útěku a je na něj vydán mezinárodní zatykač. O jeho možném pobytu se stále spekuluje. Podnikatelé odůvodnili obnovu procesu dalšími znaleckými posudky k fakturám, které ale soud neuznal. Podle něj žádné nové informace neobsahují. Obhájci obou odsouzených podali na místě proti rozhodnutí stížnost.

„Pozadí tohoto procesu je úplně jinde, ne v odpočtu DPH,“ řekl dnes Provod. O obnovení řízení už oba žádali v srpnu roku 2006, ale Městský soud v Praze jim v prosinci nevyhověl. Jako nové důkazy tehdy předložili hard disky s účetnictvím firmy, kde Pitr dříve působil. Podle soudu to ale na obnovení procesu nestačilo. Znalec navíc uvedl, že šlo pouze o zbytky účetnictví, ze kterých nelze nic dokázat.  
  
„Kdyby ten samý trest dostali v roce 1996, byl by to ohromný úspěch policie, že ho dostali až po 12 letech, už je poněkud rozpačité,“ myslí si redaktor Respektu Jaroslav Spurný. Okolnosti celého případu jsou podle něj velice zvláštní.

Oba podnikatelé byli nejprve v listopadu 2004 osvobozeni. Odvolací senát ale v květnu 2005 verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání. V listopadu 2005 prvoinstanční soud odsoudil Provoda na devět let a Pitra na 8,5 roku. Pražský vrchní soud nakonec tresty zmírnil s tím, že byly nepřiměřeně přísné, a oba podnikatele odsoudil k pěti letům vězení. Rozsudek potvrdil i Nejvyšší soud.  

Pitr je spojován s potravinářskou firmou Setuza a je považován za jednoho z nejbohatších lidí v zemi. Setuzu ovládla skupina lidí, kterou údajně řídil Pitr, v roce 2000 po pádu Investiční a poštovní banky. Spekuluje se i o Pitrových vazbách v politice a podsvětí. Mezi jeho a Provodovy známé a spolupracovníky patřil například zavražděný kontroverzní podnikatel František Mrázek. Pitr se angažoval i v dění kolem privatizace Unipetrolu.