Stavba meziskladu v Temelíně je stále v nedohlednu

Praha - Nejvyšší správní soud zamítl žalobu jednoho z nevládních sdružení, která se nepřímo týkala stavby meziskladu v jaderné elektrárně Temelín. Aktivisté se proto chtějí obrátit na Ústavní soud. Pokud se tak stane, další rozhodnutí pravděpodobně padne nejdříve v polovině tohoto roku a stavba se opět odloží. Jihočeský krajský úřad už povolení pro mezisklad dvakrát schválil. Aktivisté se ale pokaždé odvolali a ministerstvo pro místní rozvoj povolení zrušilo. Elektrárna o mezisklad usiluje od roku 2003.

„Nejvyšší státní soud nezpochybnil námitky občanského sdružení, nicméně vyslovil názor, že tyto námitky přesahují předmět řízení,“ zdůvodnila rozhodnutí mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová.

V plánovaném meziskladu mají být uloženy kontejnery s omezenou životností, stejně jako v Dukovanech. Vzhledem k tomu, že stavba hlubinného úložiště jaderného odpadu je zatím v nedohledu, je uskladnění paliva v kontejnerech podle aktivistů riskantní. Obávají se, že vyhořelé jaderné palivo zůstane v Temelíně příliš dlouho.
 
Schválení stavby blokují nevládní organizace všemi dostupnými právními prostředky už od roku 2006. Důvodem sporů ale může být i sílící diskuse o zvýšení počtu jaderných bloků v Česku. Protesty aktivistů mohou také souviset s obavou, že vláda schválí dostavbu Temelína. „Veškeré kroky protitemelínských sdružení jsou pouze záminkou, jak celé řízení prodlužovat,“ domnívá se ČEZ. Rozhodnutí soudu proto vítá.

Energetická společnost ČEZ chce projekt dostavby Temelína státu předložit už v letošním roce. Podle dokončovaných studií rozvoje jaderné energetiky v České republice je dostavba dvou bloků v elektrárně  nejvhodnějším řešením.