Budějovický dopravní podnik změní taktiku vůči černým pasažérům

České Budějovice - Celkem 38 černých pasažérů odhalili dnes během jedné hodiny revizoři Dopravního podniku města České Budějovice (DPMCB) při velké kontrolní akci. Informoval o tom Daniel Jírovec z firemního marketingu. Kontroloři, jimž asistovali městští strážníci, přitom prověřili 65 spojů na jediné zastávce, když procházeli vozy jedoucí oběma směry. Většinou bez platné jízdenky cestovali mladí lidé. Nyní podnik chystá na neplatiče novou taktiku. O co půjde, nechce ale dopravce prozradit.

„Vzhledem k několikaminutovým zpožděním vozidel vlivem kontrol upravíme v krátké době jejich postup tak, aby nedocházelo k zdržení spojů v zastávkách. Cílem změny je zamezení zdržování cestujících, kteří za službu řádně platí,“ uvedl vedoucí přepravní kontroly DPMCB Martin Kuliš.
   
Jen za únor odhalili revizoři ve vozech českobudějovické městské dopravy téměř 1200 černých pasažérů, což je o polovinu více než ve stejném měsíci loňského roku. „Podařilo se nám výrazně zvýšit počet pracovníků přepravní kontroly, kteří se denně pohybují ve vozidlech MHD. Našim cílem je mít denně v terénu minimálně 20 revizorů,“ dodal Kuliš. Navíc společné hlídky už pomohly zadržet několik celostátně hledané osoby.
   
Dopravní podnik města České Budějovice vybral loni na pokutách 5,115 milionu korun. Bylo to o 1,054 milionu meziročně víc. Revizoři odhalili podobně jako v předchozích letech téměř 10.000 černých pasažérů. Pokuta činí 1000 korun a revizor k ní připočítá i projetou jízdenku. Dospělí za nejlevnější zaplatí 12 korun. Pokud cestující zaplatí na místě nebo do 15 dnů, snižuje se částka na 600 Kč.
   
Ročně firma přepraví v 90 autobusech a 52 trolejbusech 42 milionů lidí. Z těch, kteří jedou bez lístku, zaplatí většina pokutu včas. Přesto každý rok skončí zhruba 2000 z nich u soudu. Osvědčila se i hrozba exekuce.
 

Vydáno pod