U Tišnova se srazil nákladní vlak s obslužným vozem, nikdo nebyl zraněn

Řikonín - Na Brněnsku se dnes odpoledne srazil nákladní vlak s obslužným vozem železničářů. Vůz se samovolně rozjel a vjel do trasy nákladnímu vlaku. Při nehodě nebyl nikdo zraněn díky tomu, že ujíždějícího obslužného vozu si včas všimnul výpravčí. Nákladní vlak proto nechal zastavit a strojvedoucí lokomotivy stačil vyskočit, řekl dnes mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

Nehoda se stala na trati mezi Řikonínem na Brněnsku a Vlkovem u Tišnova. Montážní vůz, kterému železničáři říkají hantýrkou mandelinka, se na mírně se svažující trati se sklonem deset promile samovolně rozjel. Postupně nabral rychlost skoro 50 kilometrů v hodině. Pak si ho všimnul výpravčí, který stiskem tlačítka „generální stop“ nechal nákladní vlak, k němuž se vůz blížil, zastavit. Na trati byl asi na dvě hodiny přerušen provoz.
   
Obě soupravy se sice čelně srazily, kdyby však i nákladní vlak jel, byly by škody mnohem větší, řekl Neusar. Na lokomotivě vznikla škoda 400.000 korun, na montážním vozu 750.000 korun. Proč se montážní vůz rozjel, budou inspektoři zkoumat. „Příčinou nehody bude s největší pravděpodobností fatální selhání lidského činitele a porušení bezpečnostních předpisů,“ řekl Neusar.