Výšky mostu v Poděbradech a Nymburku otestuje tanker

Nymburk - Nové podjezdné výšky mostů v Nymburku a Poděbradech otestuje počátkem příštího týdne říční tanker, který byl dokončen ve chvaletické loděnici a popluje k zákazníkovi do Nizozemska. Po cestě ovšem může narazit na komplikace, most v Kolíně je nízký, v Poděbradech má potřebnou výšku jen jeho půlka. Informoval o tom ředitel Ředitelství vodních cest ČR (ŘVCČR) Miroslav Šefara.

Nový říční tanker bude prvním takto velkým plavidlem, které využije zvednutí mostů, které se provádí na labské vodní cestě v rámci projektu Zabezpečení podjezdných výšek do přístavu Chvaletice. Přeprava nových lodí z chvaletické loděnice, plavby moderních osobních, případně kabinových lodí, nebo přeprava nadměrných nákladů by bez této úpravy mostů byly možné buď jen s obtížemi za nízkých vodních stavů, nebo vůbec.
   
Plavidlo však na problémy narazí hned v Kolíně, kde se zvednutí mostu teprve připravuje. Výrobce proto bude muset loď přizpůsobit tak, aby pod kolínským mostem proplula. „V loděnici není možné přivařit řadu konstrukčních prvků, které se pak dodělávají u příjemce za podstatně vyšších nákladů,“ vysvětlil Šefara. Znamená to i časové ztráty a náročnou koordinaci jak před plavbou, tak v jejím průběhu.
   
V Poděbradech se most momentálně zvedá dokonce na sedm metrů. Přestože je rekonstrukce v plném proudu, komplikace by tam nastat neměly. „Poděbradský most má již jedno pole dostatečně vysoko, aby ani trochu nepřekáželo lodnímu provozu,“ řekl Šefara.
   
Zvednutí nymburského mostu na 5,25 metru bylo oficiálně dokončeno už v listopadu, tanker pod ním propluje bez problémů. Přesto čeká železniční most v Nymburku ještě několik posledních výluk kvůli dokončovacím pracím. „Je třeba vyměnit ložiska a osadit diletační zařízení, což se vzhledem k charakteru stavby nedalo dělat při velkých teplotních výkyvech,“ dodal Šefara.
   
Vlaky po mostě v Nymburku nepřejedou od rána 17. března do večera 18. března, kdy bude most nutné o několik centimetrů nadzvednout, a poté následující tři dny vždy od 07:30 do 18:00. Zajištěna bude náhradní doprava. Výluka se nedotkne lávky pro pěší, která bude nadále přístupná.

Vydáno pod