Přípravy na prezidentovu inauguraci vrcholí

Praha - Staronový prezident složí zítra na Pražském hradě slib. Přípravy na inauguraci finišují a podobně je na tom i sám Václav Klaus. Dolaďuje svou řeč a těší se z plnicího psacího pera se zlatým hrotem potaženým platinou a s unikátním trojbokým designem, které dostal jako dárek od předního českého výrobce psacích pomůcek.

„Myslím, že byl vyprovokován onou půvabnou akcí, která se odehrála před pěti lety také 7. března, kdy jsem měl podepisovat slib, a pero nefungovalo. Jak dobře víte, sáhnul jsem do kapsy a vyndal náhradní, které fungovalo,“ připomněl staronový prezident. Aby se podobná situace už neopakovala, nechali výrobci udělat hned deset takových per.

Jedno teď má Klaus, další leží v sejfu a dostanou je budoucí české hlavy státu. „Založili jsme nějakou tradici a vrátili se k tomu, co bylo na císařském dvoře běžné,“ říká k tomu generální ředitel Koh-I-Noor Vladislav Bříza a jeho syn dodává: „František Josef, když byl inaugurován rakouským císařem, tak obdržel toto pero. Vydrželo mu až do jeho smrti.“ Perem stejné značky stvrdili prezidentský slib i Masaryk a Beneš.

Scénář Klausovy inaugurace je podobný jako před pěti lety: slavnostní slib, podpis, projev a vojenská přehlídka. Kromě toho prezident zamíří ještě do katedrály svatého Víta, aby položil kytici k Václavově hrobu. Na inauguraci sice byli pozváni všichni poslanci i senátoři, nicméně už nyní je jasné, že řada míst zůstane prázdných. Omlouvali se nejen někteří poslanci z řad švejnarovců, ale i několik členů ODS. Jedním z důvodů jsou podle místopředsedy ODS Petra Nečase také probíhající jarní prázdniny: „Je možné, že někteří kolegové se školou povinnými dětmi jsou na těchto prázdninách.“

Společná schůze Poslanecké sněmovny a Senátu, na které prezident Václav Klaus složí svůj slib, začne ve Vladislavském sále v pátek v 10 hodin. V tu dobu bude většina prostorů na Pražském hradě pro veřejnost uzavřena.

Prezidentovo plnicí pero
Zdroj: ČT24