Lanovky jsou bezpečné, pokud se člověk chová zodpovědně

Špindlerův Mlýn - Po nehodě z počátku týdne, při které z lanovky v Krkonoších spadly dvě děti, se objevily debaty, zda jsou sedačky dostatečně bezpečné. Vlekaři tvrdí, že ano, pokud člověk dodržuje pokyny a chová se zodpovědně. Upozorňují, že děti, které měří méně než 125 centrimetrů musí doprovázet dospělý.

Pád sedmiletého chlapce a dvanáctileté dívky z výšky sedmi metrů vyšetřuje v současné době policie. Jiří Beran, který ve ski areálu ve Špindlerově Mlýně obsluhuje lanovku, se domnívá, že spoluvinu nese otec dětí. „Jak může dopustit, aby se na lanovce pošťuchovaly, a pokud navíc nesklopily záchranné zajištění, pak je to obrovská chyba a selhání rodiče,“ myslí si Beran.

Při nasedání stačí jen okamžik nepozornosti k tomu, aby lyžař nebo snowboardista ze sedačky spadnul. Záleží pak na pohotovosti obsluhy, jak rychle zareaguje a lanovku zastaví. „Je lepší vždycky včas vystoupit a postavit se na stranu než se snažit udržet za každou cenu,“ radí technický expert na lanovky Hubert Kolín.

Na technický stav lanovek ve Špindlerově Mlýně je podle pracovníků ski areálu spolehnutí. Nejstarší, dvousedačková, byla vyrobena v roce 1986, ale je po celkové rekonstrukci. „Vždycky, když se stane chyba, selže lidský faktor,“ říká Beran.