Stavba železnice omezí opět dopravu v Táboře

Tábor - Kvůli stavbě IV. železničního koridoru se v Táboře opět uzavře nejrušnější křižovatka ve městě. Křižovatka Černé mosty, kterou denně projede na 20 000 automobilů, bude neprůjezdná 12. a 13. března. Stavební firma bude pod železničním mostem usazovat nosníky, informovala táborská radnice.

Od středečních 21:00 do čtvrtečních 5:00 neprojedou křižovatkou ani vozidla záchranné služby nebo hasičů. Objížďka povede obousměrně po trase Husova, Údolní, Hromádkova, Komenského a Rokycanova ulice, stejnou trasou projdou i chodci. MHD pojede po stejné trase, ale linky 20, 21, 30 a 31 budou projíždět Chýnovskou, Pelhřimovskou a Soběslavskou ulicí. V Rokycanově ulici bude náhradní zastávka za Černé mosty.

Stavba prvního úseku IV. železničního koridoru na jihu Čech mezi Doubím u Tábora a Táborem má skončit nejpozději v červenci 2009. Práce na modernizaci téměř 12 kilometrů tratě by měly stát 2,8 miliardy korun, z čehož 1,7 miliardy by mohla hradit Evropská unie. Současnou jednokolejnou trať nahradí dvoukolejná, díky které se zvýší rychlost vlaků v některých úsecích až na 160 kilometrů za hodinu. Nyní je nejvyšší povolená rychlost 100 kilometrů v hodině.